new energy check logo
New Energy Systems

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in het Nederlandse straatbeeld. Ook de aanschaf van een warmtepomp en/of een warmtepompboiler is steeds meer in trek. De aanschaf van (een van) deze duurzame energiesystemen is niet in de laatste plaats populair doordat het financieel aantrekkelijke investeringen zijn.

Zo zijn de prijzen van zonnepanelen in de afgelopen jaren flink gedaald en is er op warmtepompen en warmtepompboilers een aantrekkelijke subsidie beschikbaar. Voor zonnepanelen is er geen subsidie meer beschikbaar, maar geldt wel dat een particulier de btw terug kan vorderen (goed voor 21 procent van de investering!). Bovendien hoeft een particulier niet per se over eigen financiële middelen te beschikken om deze duurzame energiesystemen aan te schaffen. 

Hieronder kunt u meer lezen over de diverse opties van financiering en subsidies:
 

Stimuleringslening Duurzaam Thuis (Provincie Limburg)

U kunt uw zonnepanelen, warmtepompboiler en/of warmtepomp uit eigen middelen financieren, maar mogelijk is een financiering gewenst. Een van de opties is de stimuleringslening Duurzaam Thuis van de provincie Limburg, dat het voor inwoners van de provincie Limburg financieel aantrekkelijk maakt om te investeren in duurzame energiesystemen (en het eventueel verbeteren van de levensloopbestendigheid van de woning). Dankzij deze lening leent u kostenneutraal: met de uitgespaarde energiekosten betaalt u gedurende 10 of 15 jaar (afhankelijk van de hoogte van de lening) de aflossing en rente van de lening. Zodra u de lening heeft afgelost, profiteert u al helemaal van uw lagere energiekosten.

Vanaf een bedrag van €2.500,- kunt u voor tal van woningaanpassingen geld lenen tegen een aantrekkelijk rentetarief. Er geldt een vast rentetarief als u uitsluitend duurzaamheidsmaatregelen treft (2%) en een verlaagd rentetarief (1,5%) voor de combinaties met overige stimuleringsmaatregelen. De kosten voor het verwijderen van asbest mogen meegefinancierd worden in deze lening voor zover ze als voorbereidende maatregel noodzakelijk zijn om levensloop- of duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Onze adviseurs helpen u graag bij het aanvragen van de stimuleringslening Duurzaam Thuis.

Meer informatie vindt u op de website van de Provincie Limburg.
 

Terugvorderen btw (zonnepanelen)

Door een uitspraak van het Europese Hof is het voor particulieren mogelijk om de btw op zonnepanelen terug te vragen. Hierdoor krijgt u 21 procent van uw investering in zonnepanelen terug. Om de btw terug te krijgen, moet u zich - nadat de zonnepanelen zijn geplaatst - bij de Belastingdienst inschrijven als ondernemer. Dit kunt u eventueel zelf doen, maar omdat u dan aan een aantal eisen moet voldoen (zoals het voeren van een administratie en het doen van btw-aangifte), scheelt het u veel tijd en ongemak als u dit uitbesteedt.

Voor deze uitbesteding werken we samen met het bedrijf BTWretour, een team van erkende belastingconsulenten. BTWretour regelt voor onze klanten het hele traject van a tot z. Dit betekent onder meer de aanmelding als ondernemer bij de Belastingdienst, het indienen van de btw-aangifte, het terugvragen van de btw en het aanvragen van vrijstelling voor verdere btw-aangiften. Voor deze dienstverlening vraagt BTWretour een vaste vergoeding van €99,- excl. btw. De betaalde btw over voorgenoemde vergoeding wordt uiteraard ook voor u teruggevraagd bij de Belastingdienst. Mocht het onverhoopt niet lukken om voor u de btw terug te vragen, dan wordt dit bedrag aan u teruggeboekt. Zo kunt u zonder risico de btw op uw zonnepanelen terugvragen.

U komt voor btw-teruggave in aanmerking als u op dit moment als particulier bekend bent bij de Belastingdienst, de zonnepanelen zijn aangesloten op het net en de zonnepanelen op uw naam (dezelfde tenaamstelling als uw energierekening) zijn aangeschaft.

Meer informatie vindt u op de website van BTWretour.
 

ISDE-subsidie (warmtepompboilers en warmtepompen)

Sinds 1 januari 2016 bestaat de subsidieregeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hiermee wordt de investering in een warmtepompboiler of warmtepomp extra interessant gemaakt. De subsidie is namelijk goed voor gemiddeld zo'n 20 tot 25 procent van de investeringskosten. De overheid wil met deze subsidieregeling de komende jaren huiseigenaren en bedrijven stimuleren minder/geen gas en meer duurzame warmte te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen en tapwater.

In 2018 is het beschikbare budget 100 miljoen euro. Het subsidiebedrag voor warmtepompboilers en warmtepompen is afhankelijk van het vermogen, het soort apparaat en de energieprestatie, en ligt indicatief tussen de €1.000,- en €2.500,-.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wilt u meer informatie over bovengenoemde mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.