new energy check logo
New Energy Systems

Artikel Handel & Techniek: Pluimveebedrijf Meevis kiest voor New Energy Systems

Op 12 februari 2015 verscheen een artikel over New Energy Systems in vakblad Handel & Techniek, dat bij ruim 26.000 agrarisch ondernemers in Nederland werd bezorgd. Hieronder kunt u het artikel, dat over de zonnepanelen bij Mts. Meevis in Nederweert en Leveroy gaat, teruglezen.

 

Pluimveebedrijf Meevis kiest voor New Energy Systems

Jack Meevis van Mts. Meevis in Nederweert en Leveroy kiest voor zonnepanelen van New Energy Systems

De winter lonkte toen de laatste hand werd gelegd aan een groot PV-systeem bij pluimveebedrijf Mts. Meevis-Jorissen. Maar liefst 1700 panelen met een totaal vermogen van 520 kWp (goed om gemiddeld 130 huishoudens van stroom te voorzien) wisten een plek te bemachtigen bovenop de kippenstallen van Jack en Marjo Meevis, in de uitgestrekte landschappen van Nederweert en Leveroy. “We hebben de afgelopen jaren goed nagedacht over hoe we de toekomst gaan aanpakken. Deze zonnepanelen zijn een mooie eerste stap naar milieuverantwoorder ondernemen”, blikt Jack tevreden terug.

Zonnepanelen schaf je niet ‘zomaar even’ aan. Daar weten Jack en Marjo alles van. Het toegekend krijgen van subsidie was een must voor de pluimveehouders om de installatie van het 1700 zonnepanelen tellende PV-systeem überhaupt doorgang te laten vinden. Voor de subsidieregeling van 2010, waar ze aanvankelijk hun duurzame plannen mee wilden realiseren, werden ze echter uitgeloot. Maar, nieuwe ronde, nieuwe kansen bleek al snel toen hun adviseur van New Energy Systems, Gislain Houtvast, begin 2014 opnieuw contact met Jack en Marjo opnam. “Gislain vertelde ons dat er op dat moment nog voldoende ruimte was in de categorie waar ons pluimveebedrijf voor in aanmerking kon komen. Dat was dus hét moment om opnieuw de sprong te wagen, want je kunt zo’n groot zonnepanelenproject niet aanvliegen zonder subsidie. Zo’n investering lukt je niet op eigen houtje.”
 

‘Huiverig voor goedkope zonnepanelen’

De keuze om met New Energy Systems aan de slag te gaan, was voor Jack en Marjo snel gemaakt. “Er zijn veel partijen die tegenwoordig ineens zonnepanelen goedkoop verkopen. Natuurlijk is de prijs belangrijk, maar ik ben huiverig voor wat betreft het fenomeen ‘goedkope of zelfs gratis zonnepanelen’. Overal springen ze nu als paddenstoelen uit de grond, die ‘vlotte handelsjongens’ die zich specialist in zonnepanelen noemen en zoveel mogelijk zonnepanelen willen verkopen. Zelfs de plaatselijke aannemer zag ik laatst rondrijden met de slogan ‘expert in zonne-energie’ op zijn bedrijfswagen. Dat kan niet, het werken met zonnepanelen is een specialisatie. Mijn huiselektricien gaf ook aan dat ik niet te makkelijk moest denken over het aanschaffen van zonnepanelen. Dat doe je niet even snel, het moet een weloverwogen en goed onderbouwde keuze zijn en is werk voor een bedrijf dat precies weet hoe je met zonnepanelen moet omgaan”, licht Jack de keuze toe.


Een paar maanden later, in september 2014, was het uiteindelijk zover: de eerste 1028 zonnepanelen werden op de locatie van Mts. Meevis-Jorissen in Nederweert geplaatst. In november 2014 volgden nog eens 672 zonnepanelen op de pluimveestallen in Leveroy. In totaal werkten vijf monteurs van New Energy Systems dagenlang om alle zonnepanelen geïnstalleerd te krijgen. Volgens Marjo verliep dat zonder problemen en was het zelfs erg gezellig. “Ze hadden duidelijk plezier in hun werk. Als ik die jongens hoorde zingen daar bovenop die daken, dan zong ik ook vrolijk mee. Nee, zonder dollen, ze hebben hun werk goed gedaan. Ze waren vriendelijk, hebben veilig en netjes gewerkt, deden alles in overleg met ons en wilden zelfs meteen ook een kapotte golfplaat vervangen elders op het dak. Dat noem ik service.”
 

Geoptimaliseerd systeem

Jack en Marjo streefden natuurlijk ook naar een zo laag mogelijke elektriciteitsrekening voor de boerderij, maar wel op basis van schone energie. Maurice van Gils, projectleider bij New Energy Systems, vertelt hoe het PV-systeem daarom is geoptimaliseerd om zo lang mogelijk het beste rendement eruit te halen: “De 1700 zonnepanelen op de pluimveestallen van Mts. Meevis-Jorissen zijn volledig voorzien van power optimizers, om de maximale energieproductie van elk paneel te garanderen. Een power optimizer is een slim kastje onder het zonnepaneel, dat ervoor zorgt dat een zonnepaneel maximaal blijft werken, ondanks dat er schaduw op valt of er vervuiling op ligt. Bij zonnepanelen zonder power optimizers wordt de opbrengst bepaald door het zwakste zonnepaneel (dat bijvoorbeeld deels in de schaduw ligt), waardoor de opbrengt aanzienlijk lager uitvalt.”

 

Power Limiter

Normaal gesproken zorgt zomerwarmte voor een verhoging in het elektriciteitsverbruik, vanwege de noodzaak aan extra ventilatie in de stallen. “Aangezien de boerderij een aansluitwaarde heeft van 3 x 250A en om aan de gehele energiebehoefte van de boerderij te kunnen voldoen, moesten Jack en Marjo ofwel de aansluiting verzwaren (wat erg kostbaar is) of de hoeveelheid elektriciteit die de PV-installatie aan het net terug levert, beperken tot 250A”, vervolgt Maurice. “Om te voorkomen dat de installatie de limiet van 250A overschrijdt, ook in tijden van hoge PV-productie en laag verbruik, heeft New Energy Systems het systeem voorzien van de revolutionaire Power Limiter: een feed-in begrenzing. Jack en Marjo konden hierdoor zonder dure upgrade van de netaansluiting het eigen verbruik van de boerderij verder maximaliseren en zo de hoogste besparing op de elektriciteitsrekening en de grootste systeemwinst behalen.”

 

Monitoring op niveau

Aangezien het binnenhalen van zonne-energie voor de klant pas echt begint na de oplevering van het systeem, hecht New Energy Systems veel waarde aan het continueren van het hoge serviceniveau. Maurice: “Het PV-systeem is daarom ook nog eens uitgerust met monitoringfunctionaliteiten zowel op paneel- als systeemniveau, waarmee het een grote mate van (toe)zicht biedt in de productiedata van de installatie. Problemen in het systeem of onderpresterende panelen worden op een virtuele plattegrond van de installatie exact gelokaliseerd; de service-engineers kunnen daar proactief op reageren en de uptime maximaliseren. Monitoring op systeem- en paneelniveau en onderhoud op afstand zijn factoren die de kosten voor een eigenaar van zulke systemen aanzienlijk kunnen verlagen, omdat het niet meer nodig is vooraf ingeplande en periodieke diagnostiek op locatie te organiseren als dat niet nodig blijkt.”

 

Serviceabonnement

Jack en Marjo hebben gekozen om een serviceabonnement af te nemen, waarbij de service-engineers de systemen blijven monitoren zolang zij dit wensen en noodzakelijk vinden. Jack: “Pluimvee is onze business, zonne-energie die van New Energy Systems. Wij hebben ervoor gekozen geen omkijken te hebben naar het PV-systeem. Ik kan zelf inloggen in het monitoringsysteem en de productie van de zonnepanelen zien, maar ik weet niet wanneer er een probleem met (een van) de zonnepanelen is. Laatst deed zich zo’n situatie voor en werd ik meteen gebeld. Ik had het zelf nog niet eens gemerkt. Binnen afzienbare tijd kwam er een monteur langs om het probleem te verhelpen. Zonder die service had hier misschien al die tijd een  gloednieuw paneel met een probleem op het dak gelegen.”


Jack en Marjo blikken tevreden terug op het proces van (subsidie)advies tot en met installatie en nazorg. “Met zulke service – waar New Energy Systems volgens mij de enige aanbieder van is – zijn we verzekerd van een zonnepaneleninstallatie die niet alleen uitstekend is geïnstalleerd, maar bovendien ook nog eens continu wordt gecontroleerd zolang wij willen. Daarmee heeft New Energy Systems zich als bedrijf voor ons absoluut bewezen.”

Wilt u weten wat New Energy Systems voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

« Ga terug