FAQ
Hoe kunnen we u helpen?


U kunt ook door onderstaande categorieën browsen om te vinden wat u zoekt.

Uw zonnestroomsysteem is voorzien van een omvormer (SolarEdge) of een gatewaymodule (Enphase) met monitoring. De monitoring geeft u een goed beeld van de werking van de zonnepanelen, wat de opbrengst is over een bepaalde tijdspanne, maar ook als er een storing is. Indien zich een storing voordoet, verstuurt de omvormer/gatewaymodule automatisch een melding naar het e-mailadres waarop de monitoring is geregistreerd. Het kan in bepaalde situaties echter voorkomen dat u de betreffende e-mail(s) niet (goed) ontvangt. Bijvoorbeeld als de betreffende e-mail in uw spamfilter terechtkomt of de stabiliteit van uw wifiverbinding/bekabelde internetverbinding een goede e-mailverwerking in de weg staat.

Wij adviseren u dan ook met klem om regelmatig zelf uw monitoring te controleren via de app of desktop, om tijdig een storing te herkennen en bij ons te melden. New Energy Systems is niet verantwoordelijk voor de juiste communicatie tussen het omvormersysteem/de gatewaymodule van de fabrikant en uw e-mail, aangezien wij geen invloed hebben op de correcte uitvoering hiervan.

Deze melding kunt u als klant van New Energy Systems BV negeren. New Energy Systems BV past de IQ7A micro-omvormer toe. Voor deze micro-omvormers is deze melding niet van toepassing. 

 

Wanneer er asbest op uw dak ligt, kunnen wij geen zonnepanelen monteren. Bij de montage van zonnepanelen op een schuin dak worden er beugels bevestigd. Hiervoor moet er geboord worden. Dit kunnen we niet doen als er asbest in uw dak verwerkt is. 

U zult eerst het asbest moeten verwijderen alvorens zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Wanneer u zonnepanelen wil laten installeren wil de installateur graag weten hoe zwaar de huidige netaansluting is. Op basis daarvan kan beoordeel worden of er een zwaardere aansluiting nodig is. Indien u niet weet hoe zwaar uw huidige aansluiting is kun u dit gemakkelijk en snel gratis raadplegen via deze pagina van Enexis.

Vul uw postcode en huisnummer in en ga naar stap 2. Daar ziet u wat de huidige aansluiting is. De getoonde waardes kunt u doorgeven aan uw installateur of vermelden bij uw aanvraag.

Via deze pagina kunt u indien nodig ook een verzwaring aanvragen.

 

Heeft de omvormer de verbinding met de WiFi verloren? Lees hieronder hoe u deze weer kunt herstellen. Of bekijk de instructiefilm.

Storing - Monitoring - SolarEdge zonder display - Internetverbinding via WiFi is weggevallen

Het blauwe lampje van uw SetApp omvormer brandt niet. Dit betekent dat de omvormer niet correct is verbonden met het internet. Volg onderstaande stappen om zo de internetverbinding via WiFi te herstellen.

Stap 1 - Download de mySolarEdge app

Download de mySolarEdge app via 1 van de 2 onderstaande links, klik op de afbeelding van de Google Play Store voor de Android versie of op de afbeelding van de App Store voor de iOS versie. Dit is een andere app dan de app die u voor uw monitoring gebruikt.

  

Stap 2 - Login

Open de app en druk op Login. U kunt inloggen met uw standaard inloggegevens van uw SolarEdge monitoringsportaal. Dit is uw eigen mailadres als gebruikersnaam en uw eigen gekozen wachtwoord. U komt nu in uw monitoringsportaal.

Stap 3 - Menu

Druk op de drie rode strepen om het menu te openen en kies vervolgens voor de optie "Inverter Communication".

Stap 4 - QR-code scannen

Aan de zijkant van uw omvormer zit een sticker met specificaties van uw omvormer. Op deze sticker staat ook een QR-code. Scan deze QR-code met de app. Voor deze handeling vraagt de app toegang tot de camera. Dit verzoek moet u toestaan om de QR-code te kunnen scannen.

Stap 5 - Schakelaar omvormer

Aan de onderzijde van uw omvormer vindt u een rode schakelaar. Bij een werkende omvormer staat de schakelaar op 1. Druk de schakelaar naar P en laat de schakelaar binnen 5 seconden weer los. Het WiFi-signaal van de omvormer wordt nu geactiveerd.

Stap 6 - Verbinden

In de app verschijnt een pop-up. Kies voor "Verbind". Zorg dat u dicht in de buurt van de omvormer blijft bij het tot stand brengen van de verbinding.

Bij een succesvolle verbinding verschijnt onderstaand scherm.

Het verbinden met de omvormer heeft soms even tijd nodig. Mocht de verbinding na enkele minuten nog niet tot stand zijn gekomen, probeer de stappen dan uit te voeren op een ander apparaat, bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

Stap 7 - Configureer

Klik onderaan het scherm op "Configureer". De app geeft vervolgens aan: Verwerken.

Het scherm voor de WiFi-instellingen wordt geopend.

Klik onderaan het scherm op "Configureer". De app geeft vervolgens aan: Verwerken Het scherm voor de WiFi-instellingen wordt geopend.

Kies uw eigen netwerk en vul het wachtwoord van uw netwerk in. Druk op OK bij onderstaande melding.

Na het succesvol verbinden met uw WiFi ziet u onderstaande melding. Onder uw eigen netwerknaam staat een groen vinkje met de melding Verbonden.

Sneeuw kan zonnepanelen dusdanig bedekken, dat er geen tot weinig lichtinval mogelijk is. Zonder licht starten de zonnepanelen niet op noch wordt er stroom geproduceerd. Er is geen oplossing om te voorkomen dat sneeuw op de zonnepanelen valt of dat het er sneller vanaf gaat. Zodra het voldoende dooit, smelt of glijdt de sneeuw vanzelf van de zonnepanelen af.

Voor de opbrengst heeft het waarschijnlijk nauwelijks gevolgen. In de tijd van het jaar dat er sneeuw valt (winter), is de opbrengst altijd relatief laag (vanwege het aantal zonuren en de lage stand van de zon). Neem dus absoluut geen risico's om (aangevroren) sneeuw van de zonnepanelen (op gladde daken) te verwijderen!

Productieverschil tussen zonnepanelen kan door vele factoren veroorzaakt worden en duiden niet altijd op een defect. Goed om te weten is dat zonnepanelen opgebouwd zijn uit natuurproducten en daardoor ook een zekere afwijking kennen (ze zullen nooit allemaal hetzelfde produceren). Verder zijn zaken als schaduw, oriëntatie en hellingshoek van invloed op de productie. Kijk voor een goed beeld van de onderlinge verschillen tussen de zonnepanelen altijd naar de 'wekelijkse' of 'maandelijkse' lay-out. De dagelijkse weergave is niet geschikt om dergelijke verschillen zichtbaar te maken.

SolarEdge meldt storingen aan uw installatie door middel van een e-mail waarin aangegeven wordt welk deel van de installatie een storing gemeld heeft. In de berichten wordt ook een ernst (severity) aangegeven:
 

Ernst High:

Er worden geen productiegegevens ontvangen van uw omvormer. Controleer hierop of de omvormer wel energie levert. Dit is te zien aan het groene lampje rechts naast het display. Indien dit lampje niet brandt, controleert u de aardlekautomaat in de meterkast welke behoort bij de omvormer (voorzien van een sticker met het New Energy Systems-logo). Indien deze is uitgevallen, kan deze weer ingeschakeld worden door de hendel naar boven te drukken. Controleer na ongeveer 10 minuten of het groene lampje op de omvormer weer brandt. Indien het groene lampje niet brandt, neemt u contact op met onze serviceafdeling.
 

Ernst Low:

Eén van de power optimizers onder de zonnepanelen verstuurt geen productiegegevens meer. Deze storing kan tijdens donkere dagen optreden. Vaak herstelt deze storing zichzelf. Indien de storing na een week nog steeds aanwezig is, neemt u contact op met onze serviceafdeling.
 

Ernst No Data:

De omvormer beschikt niet over een voldoende stabiele internetverbinding om de productiegegevens de versturen naar SolarEdge. Controleer uw internetverbinding op de locatie van de omvormer.

Dit betekent dat de omvormer niet in staat is om de productiegegevens via uw internetverbinding door te geven aan SolarEdge. Vaak wordt dit veroorzaakt door een storing of wijziging in uw internetverbinding. Indien er wijzigingen aan uw internetverbinding hebben plaatsgevonden (u heeft bijvoorbeeld een nieuw modem, router, wifiwachtwoord, etc.), dan neemt u contact op met de leverancier van uw internetverbinding of nieuwe materialen om deze storing te verhelpen. Indien de storing spontaan is opgetreden, kunt u contact opnemen met onze serviceafdeling.

De opgewekte energie is niet gelijk aan de teruggeleverde energie. Via de app, website of display op de omvormer is de opgewekte energie zichtbaar. Deze energie wordt geleverd aan uw woning of bedrijfsgebouw. Voordat deze opgewekte energie aan het net wordt teruggeleverd, worden eerst alle verbruikers (bijv. wasmachine, vaatwasser, verlichting, etc.) in uw woning of gebouw voorzien. Alleen indien er meer productie is dan verbruik op dat moment, zal het deel van de opgewekte energie dat overblijft nadat alle verbruikers zijn voorzien, teruggeleverd worden aan het net. De teruggeleverde energie is vanaf dat moment zichtbaar op de meter van uw netbeheerder, en daarmee uiteindelijk ook op uw energierekening. De netbeheerder kan niet zien welk deel van de opgewekte stroom u reeds zelf heeft verbruikt, alvorens deze de meter heeft gepasseerd. Kortom: het verschil tussen de opbrengst in uw monitoring en op de eindafrekening van uw energieleverancier zit in het verbruik dat u tijdens de productie van de zonnepanelen meteen in huis of binnen uw bedrijf hebt verbruikt.

Het scherm van SolarEdge-omvormers is enkel verlicht wanneer de toets(en) worden bediend. Een donker scherm is dus normaal. Het scherm zal oplichten wanneer u één van de toetsen van uw omvormer indrukt.

De gebruikersnaam is gelijk aan uw e-mailadres. Het wachtwoord heeft u zelf gekozen bij oplevering van uw systeem. Wij houden geen registratie bij van aangemaakte wachtwoorden. Indien u uw wachtwoord niet meer weet, kunt u dit opnieuw instellen door in het inlogscherm op de blauwe regel 'wachtwoord vergeten' te klikken en vervolgens uw e-mailadres in te vullen. Dit kan zowel in de app als op de website. U ontvangt vervolgens een e-mail van SolarEdge met instructies om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Standaard kan dit niet. Om uw eigen verbruik zichtbaar te maken in de SolarEdge-app of -website is een extra meter noodzakelijk bij de hoofdaansluiting van uw woning of bedrijfsgebouw. Deze extra meter is niet in de standaard leveringsomvang inbegrepen.

Ja, een warmtepompboiler is net als elk warmwatertoestel niet onderhoudsvrij. Om het hoogst mogelijke rendement en een lange levensduur te garanderen, wordt een onderhoudsinterval van 1 keer per 12 maanden aangeraden.

Tijdens een schouwgesprek komt één van onze medewerkers bij u op bezoek om de situatie in kaart te brengen. Een goed schouwgesprek zorgt ervoor dat er een goed en compleet beeld ontstaat van zowel de mogelijkheden als de onmogelijkheden voor het installeren van de gekozen systemen.

Belangrijk voor een goed advies is dat u  een goed beeld krijgt van de bijkomstigheden van de aanschaf van een warmtepomp. Zo kunt u denken aan de locatie van de binnen-unit en de buiten-unit. Ook de capaciteit van de meterkast speelt een grote rol en natuurlijk de plekken waar de leidingen en kabels komen te liggen. Uw bijdrage is daarbij van groot belang. U weet immers wat wel en niet kan in uw woning. 

De overheid stimuleert toepassing van duurzame, gasbesparende warmtepompen en stelt een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar.

De overheid stimuleert de duurzame verwarming van Nederlandse huizen en bedrijven om energie te besparen en COuitstoot terug te dringen. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft jou, of jouw klant, hiervoor een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en hybride oplossingen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

ISDE informatie voor zakelijke gebruikers via RVO

Op de website van RVO lees je actuele informatie over de ISDE voorwaarden, het stappenplan voor het aanvragen van de ISDE subsidie en veelgestelde vragen voor zakelijke gebruikers.

Lees meer over ISDE voor zakelijke gebruikers

Het comfort in een geschikte woning is met een warmtepomp net zo goed als bijvoorbeeld met een cv-ketel. Het regelgedrag is wel anders. Een woning snel op temperatuur brengen, zoals met een cv-ketel mogelijk is, kan niet met een warmtepomp. De temperatuur constant houden is dus belangrijk.

Het is belangrijk te weten of de woning geschikt is voor het gewenste comfort. Een Hybride warmtepomp kan al worden geïnstalleerd in een minder geschikte woning waar bijvoorbeeld nog niet voldoende geïsoleerd is of waar nog geen vloerverwarming ligt. Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat de Cv-installatie bijspringt wanneer er een hogere warmtebehoefte nodig is. Het nadeel is dat de warmtepomp bij een minder goed geïsoleerde woning, harder moet werken en du smeer stroom verbruikt.

De mate waarin de woning geschikt is, is van invloed op het gewenste comfort en de hoeveelheid besparing op gasverbruik. Hoe meer de woning geschikt gemaakt wordt hoe beter het comfort en de besparing op gas- en elektraverbruik.

Wilt u van het gas af dan ligt de keuze voor een full-electric warmtepomp voor de hand. Kiest u voor deze oplossing dient u eerst te bepalen in welke mate u de woning nog geschikt moet maken door bijvoorbeeld:

  • Vloer-, muur- en dakisolatie
  • De ramen voorzien van HR++ of HR+++ glas
  • Aanleggen vloerverwarming

Wilt u graag verduurzamen en denkt u aan de aanschaf van een warmtepomp dan zijn er enkele zaken waar u op moet letten.

Uw Woning

  • Mate van isolatie:

Hoe beter de isolatie hoe beter de installatie werkt en des te hoger het rendement is. Voldoet uw isolatie niet aan het meest recente bouwbesluit dan kunt u toch een warmtepomp installeren maar heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het rendement, het comfort of het stroomverbruik.

  • Opstellingsplaats:

Afhankelijk van de keuze voor een hybride warmtepomp, een warmtepompboiler of een full-electric warmtepomp is de gewenste locatie om het systeem te plaatsen een belangrijk aandachtspunt. De locatie waar de apparaten komen te hangen moeten geschikt zijn voor het apparaat.

  • Is er voldoende plek voor het apparaat?
  • Is er een stroomaansluiting? (geldt niet voor de buitenunit).
  • Is de locatie toegankelijk? Denk een ruime doorgang, geen steile trappen met korte bochten of ongeschikte vlizotrappen. De toegankelijkheid van de locatie is niet alleen tijdens de installatie belangrijk maar zeker ook voor het gemakkelijk kunnen uitvoeren van onderhoud. Hang een buitenunit bijvoorbeeld niet op een locatie waarbij je met een hoogwerker of steiger moet werken om er veilig bij te kunnen. Dit verhoogt namelijk de onderhoudskosten aanzienlijk. 
  • Heeft de vloer of de wand voldoende draagvermogen voor het gewicht van het apparaat? Kijk in de technische specificaties voor de gewichten van de apparaten.
  • Is de afstand tussen buitenunit en binnenunit niet te groot? Wij hanteren voor alle door ons geleverde systemen een maximale afstand van 15 meter tussen de binnenunit en de buitenunit. Houd dus ook rekening met situaties waar de leiding niet in een rechte lijn tussen de beide units kan lopen.
  • Geluidsniveau van de buitenunit:

Vooral de buitenunit maakt geluid. Wanneer u zich dichter bij de unit bevindt kunt u meer hinder van het geluid ervaren. Houdt daarom rekening met locatie waar de unit komt te hangen. Denk daarbij ook aan uw buren.

Afgiftesysteem

Met het afgiftesysteem worden de radiatoren, convectorput en vloerverwarming bedoeld. Wanneer u voor een warmtepompinstallatie kiest, houdt u rekening met het soort afgiftesysteem dat u in uw woning heeft. Een warmtepompinstallatie heeft de meest optimale werking bij een lage temperatuur afgiftesysteem. Heeft u een hoge temperatuur afgiftesysteem zoals radiatoren en convectorput dan dient u de capaciteit van het type warmtepomp in overweging te nemen en daarmee ook het doel wat u met een warmtepomp wil behalen.

  • U wil van het gas af

Indien u van het gas af wil is een full-electric warmtepomp de beste keuze. Bij een full-electric warmtepomp heeft u de keuze voor een hoge temperatuur of lage temperatuur systeem. Afhankelijk van het type full-electric warmtepomp kunt u gebruik maken van een lage of hoge temperatuur afgiftesysteem. Houd er daarbij rekening mee of u uw huidige afgiftesysteem wil vervangen of niet.

  • U wil besparen op uw gasverbruik

Wanneer u niet volledig van het gas af wil maar wel duurzamer wil wonen dan kiest u voor een hybride warmtepomp. Daarbij blijft de bestaande Cv-installatie aanwezig waarmee de warmtepomp wordt ondersteund voor het verwarmen van uw woning. U hoeft dan niet perse uw afgiftesysteem te vervangen met een lage temperatuur afgiftesysteem. U kunt dan ook op een later tijdstip uw afgiftesysteem verduurzamen door vloerverwarming toe te voegen of lage temperatuur radiatoren te installeren.

  • U wil zowel verwarmen als koelen

Indien u met een warmtepomp zowel wil verwarmen als koelen dient niet alleen de warmtepomp hiervoor geschikt te zijn maar ook uw afgiftesysteem. Bestaat uw afgiftesysteem uit radiatoren en convectorput dan is dit niet geschikt en zult u dit eerst moeten vervangen.

Warm tapwater behoefte

Uw warm tapwater behoefte is van belang wanneer u van het gas af wil. De temperatuur van warm tapwater loopt vaak op tot 80 graden Celsius. Een hybride warmtepomp verwarmt maar tot 55 graden Celsius en is daarmee niet geschikt om tapwater te verwarmen. De keuze valt dan op een full-electric warmtepomp. Omdat een warmtepomp meer tijd nodig heeft om water te verwarmen dan een Cv-installatie wordt er gebruik gemaakt van een warmwater boilervat waarin het verwarmde water voor een bepaalde tijd wordt opgeslagen.

De omvang van dit boilerval heeft direct invloed op de beschikbaarheid van warmtapwater en daarmee ook de duur waarover u over warmwater kunt beschikken. Daarom is het belangrijk om vooraf goed in te schatten hoeveel warm tapwater u nu en in de toekomst verbruikt.

De hoeveel warm tapwater die nodig is hangt af van:

  • Het aantal personen
  • Hoe vaak elk persoon warm tapwater gebruikt
  • Hoe lang elk persoon warm tapwater gebruikt

TIP:        Denk ook aan de toekomstige gezinssamenstelling.

Houd er rekening mee dat de omvang van het boilervat ook weer invloed heeft op de geschikte locatie. Hoe groter het boilervat, hoe hoger het gewicht en daarmee het benodigde draagvermogen van de vloer of wand waar het boilervat komt te staan of te hangen.

CV-zijdige installatie

U blijft gebruikmaken van een Cv-installatie wanneer u kies voor een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepomp komt in de meeste gevallen direct naast de Cv-installatie te hangen. Om uw installatie goed te laten werken zijn de volgende punten belangrijk:

  • Op de locatie is een elektrische aansluiting met voldoende capaciteit aanwezig
  • Op de locatie is voldoende ruimte vrij om de warmtepomp te installeren
  • Er is een mogelijkheid of er kan een mogelijkheid gecreëerd worden om vanuit de warmtepomp, leidingen te leggen naar de buitenunit
  • Afstellen van de WP-installatie wordt door ons uitgevoerd
  • Afstellen van de Cv-installatie dient u zelf door een erkend installateur te laten uitvoeren
  • De warmteafgifte kunt optimaliseren door het Cv- en afgiftesysteem waterzijdig te laten inregelen door een erkend installateur.

Naast de installatie is onderhoud belangrijk. Zowel de Cv-installatie als de warmtepompinstallatie hebben onderhoud nodig. Let er op dat wij enkel onderhoudsservice bieden voor de door ons geïnstalleerde installaties. Dit houdt in dat wij geen onderhoud plegen aan de aanwezige Cv-installatie.

  • Noodzakelijke aansluitingen in de meterkast.
  • Vrije groepen in de meterkast en faseverdeling over de groepen.

Niet elke installateur mag zomaar een warmtepomp installeren. Het installeren van een warmtepomp vereist specialistische kennis. Als een installateur een warmtepomp installeert die bestaat uit een binnen- en een buitenunit dan is het wettelijk verplicht dat de installateur beschikt over een F-gas certificering.

Eén van de voordelen van een Warmtepomp die direct merkbaar zijn is een afname van het gasverbruik en daarmee ook de kosten voor het gasverbruik. Afhankelijk van de situatie zijn andere voordelen bijvoorbeeld:

  • Verbetering van het energielabel
  • Toename van de woningwaarde
  • Verlaging van de energierekening

De overheid stimuleert duurzame energie en minder gasverbruik voor particulieren. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp.

Op onze pagina over de ISDE-subsidie voor consumenten leest u hoe de ISDE-subsidie 2022 voor een warmtepomp aanvraagt.

Hybride warmtepompen is een warmtepomp die samenwerkt met een externe energie-opwekker zoals een Cv-ketel. De Elga Ace is een voorbeeld van een hybride warmtepomp.

Pas als de Elga Ace het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan vraagt hij om hulp van de cv-ketel. De Cv-ketel maakt nog wel steeds het warm tapwater voor bijvoorbeeld de douche.

Bekijk hier alles wat je wilt weten over hybride warmtepompen.

Een warmtepomp zet energie uit zijn omgeving om in nuttige warmte. De energie uit zijn omgeving is de bron en is bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem. Een warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als een koelkast. Waar de koelvloeistof in de koelkast gebruikt wordt om te koelen, wordt in een warmtepomp de vloeistof gebruikt om te verwarmen in de zomer en te koelen in de winter. De warmtepompen van New Energy Systems zijn lucht/water warmtepompen die energie halen uit de buitenlucht.

Een hybride warmtepomp is ontworpen om samen met de cv-ketel in een hybride opstelling een woning te verwarmen. De cv-ketel zal de woning op temperatuur brengen en de hybride warmtepomp zal de woning op temperatuur houden met behulp van de buitenunit. De voorwaarden die ervoor zorgen dat de cv-ketel wordt aangestuurd zijn:

  • De warmtevraag in de woning is 1°C of hoger
  • De retourtemperatuur is 45°C of hoger
  • De graadminutenregeling (De warmtepomp constateert dat de woning niet binnen een bepaald tijdsbestek op temperatuur komt)
  • De buitentemperatuur is 4°C of lager (bij 6°C buitentemperatuur zal de warmtepomp weer vrijgesteld worden om de woning te verwarmen).

Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing

  1. Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaar
  2. Verminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwater
  3. Deel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8
  4. Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.

Vuistregel vermogensberekening hybride toepassing

Volg de stappen zoals bij all-electric, maar gebruik een vermenigvuldigingsfactor tussen 0,3 en 0,5 bij een buitentemperatuur van 0°C.

De benodigde binnenruimte van een warmtepomp is afhankelijk van de keuze voor een hybride of een all-electric.

Een all-electric warmtepomp heeft meer binnenruimte nodig dan een cv-ketel. Dit komt vooral door het benodigde boilervat. Dit varieert van ca. 150 tot 500 liter.

Een hybride warmtepomp heeft minder of net zoveel binnenruimte nodig als een conventionele cv-ketel. Let er wel op dat deze warmtepomp naast de cv-ketel komt te hangen en daar dus voldoende plaats voor is.

Een lucht/water-warmtepomp heeft bovendien een buitendeel waar ook een plek voor moet komen.

Dat hangt af van de situatie.

  • Een eenvoudige installatie kan in 1 dag geplaatst worden.
  • Een complexe installatie, waarbij een aanpassing van de woning en/of het afgiftesysteem noodzakelijk is, kan tot ca. 5 werkdagen duren.

Wanneer er voldoende ruimte is voor zowel de warmtepomp en de buitenunit en er daarbij weinig extra werkzaamheden nodig zijn zoals bijvoorbeeld boor- en breekwerk, het aanleggen van lange leidingen en bekabeling of het aanpassen of vervangen van de meterkast, dan kan een installatie binnen 1 dag gereed zijn. 

Dat hangt van de situatie af.

  • Het plaatsen van een hybride toepassing met een cv-ketel geeft weinig tot geen overlast.
  • Als de woning niet voldoende geïsoleerd is en het afgiftesysteem aangepast moet worden, geeft dit aanzienlijke overlast.
  • Wanneer bodemwarmte gebruikt wordt. zal er in de tuin een bron aangelegd worden.
    Bij bestaande bouw geeft dit overlast. Voor onze systemen maken we geen gebruik van bodemwarmte.

Warmtepompen werken ook in de winter, maar hebben dan minder capaciteit. Bij extreem lage buiten­temperaturen kunnen ze zichzelf zelfs uitschakelen.

Daarom hebben warmtepompen een back-up-voorziening. Bij een all-electric uitvoering zijn dit elektrische elementen. En bij een hybride toepassing wordt de warmtepomp ondersteund door de cv-ketel.

Ja, een warmtepomp is net als elk warmwatertoestel niet onderhoudsvrij. Om het hoogst mogelijke rendement en een lange levensduur te garanderen, wordt een onderhoudsinterval van 1 keer per 24 maanden aangeraden (voor zowel mono- of bivalente warmtepompen).

Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Dit is condenswater dat in de buitenunit ontstaat door het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de buitenunit. De buitenunit is daarom voorzien van een condenswaterafvoer.

Dit is volkomen normaal. De buitenunit zuigt buitenlucht aan om hier vervolgens warmte aan te onttrekken. Daar waar de lucht weer uit de buitenunit komt is deze sterk kouder dan de aangezogen lucht. Onder bepaalde omstandigheden zal de buitenunit daardoor invriezen. Maakt u zich geen zorgen. De buitenunit detecteert dit zelf, en zal indien nodig een ontdooicyclus starten waarbij een kleine hoeveelheid warmte terug uit de woning onttrokken wordt om de unit te ontdooien.

Vrijwel elke warmtepomp kan koelen. Het koelvermogen van een warmtepomp is echter lang niet gelijk aan het verwarmingsvermogen. In de praktijk zal een warmtepomp nooit over voldoende vermogen beschikken om de woning daadwerkelijk af te koelen. Ook kan het activeren van de koelfunctie de vorming van condenswater aan uw leidingwerk en/of radiatoren tot gevolg hebben. Dit condenswater kan weer schade toebrengen aan uw vloeren. Om deze reden adviseren wij om de koelfunctie van een warmtepomp niet te gebruiken of vooraf alle leidingwerk hierop te laten aanpassen.

Het rendement van een warmtepomp is grotendeels afhankelijk van de isolatie van de woning en uw stookgedrag. Verlaag bij een goed geïsoleerde woning de temperatuur zo min mogelijk. Het beste rendement bij een goed geïsoleerde woning is te bewerkstelligen door een zo constant mogelijke temperatuur aan te houden zowel overdag als ’s nachts.

Bij een minder goed geïsoleerde woning is het raadzaam om een nachtverlaging toe te passen en de woning middels het klokprogramma op uw thermostaat stapsgewijs op te stoken richting de ochtend.

Veel verwarmingstoestellen hebben een afgiftesysteem nodig om de warmte over het huis te verspreiden. Dit afgiftesysteem ontvangt warm water uit het verwarmingstoestel en verspreid via leidingen naar de afgiftepunten, zoals radiatoren of vloerverwarming.

Welke soorten afgiftesysteem zijn er?

Afgiftesystemen zijn onder te verdelen in:

  • Luchtverwarming.
  • Vloerverwarming.
  • Radiatoren en (ventilator) convectoren.

De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van radiatoren. Oudere huizen hebben daarbij vaak ook een convectorput. Naarmate de huizen jonger worden zien we dat de convector verdwijnt en er een combinatie van radiatoren en vloerverwarming aanwezig is.

Radiatoren en convectoren worden over het algemeen verwarmd met een temperatuur van rond de 80 graden Celsius. Dit noemen we hoge temperatuur verwarming.

Vloerverwarming daarentegen wordt met een lagere temperatuur verwarmd, vaak rond de 55 graden Celsius. Dit noemen we dan ook lage temperatuur verwarming.

Tegenwoordig zijn er ook radiatoren verkrijgbaar die verwarmen met een lage temperatuur. In de meeste (oudere) woningen zijn deze lage temperatuur radiatoren nog niet geïnstalleerd.

  • Bij een all-electric warmtepomp is er meer elektriciteit nodig. Dit vraagt een aanpassing van de elektrische installatie in de meterkast.
  • Bij een hybride warmtepomp met cv-ketel hoeft de meterkast meestal niet aangepast te worden. Wel moet er een extra groep aangelegd worden.
  • Bij het aansluiten van zonnepanelen leggen wij altijd een vrije groep aan. Afhankelijk van het opgewekte vermogen dient u een verzwaring aan te vragen bij de netbeheerder.

Tijdens onze technische schouw adviseren wij u welke actie nodig is.

Een adviesgesprek met een adviseur van New Energy Systems is altijd vrijblijvend en gratis. Voordat we een offerte kunnen maken, komen we bij u langs om uw woning te schouwen en om uw wensen in kaart te brengen. Zodoende kunnen we u een juiste offerte toe laten komen voor zonnepanelen, een warmtepomp en/of een warmtepompboiler. 

Een adviesgesprek kunt u eenvoudig aanvragen via offerte aanvragen of door onze afdeling Advies en Verkoop te bellen op 045-4040604.

Een storing kunt u eenvoudig bij ons melden, door het formulier 'Storing melden' op onze website in te vullen. Het formulier vindt u hier

Onze serviceafdeling neemt na ontvangst van uw melding zo snel mogelijk contact met u op.

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland