De crisis houdt aan, we voelen hem alleen nóg beter!


We merken het overal, prijzen lopen op en ook energie wordt snel en fors duurder. Mensen willen massaal een oplossing voor de stijgende energiekosten. Zonnepanelen en warmtepompen liggen dan voor de hand en vliegen als warme broodjes over de toonbank.

Zorgde eerst corona voor langere levertijden en stijgende prijzen, nu zorgt de oorlog in Oekraïne voor toegenomen onzekerheid en nog snellere prijsstijgingen in met name de energiesector. Door de stijgende energiekosten kiezen mensen sneller dan normaal voor het plaatsen van zonnepanelen en/of warmtepompen, en dat in heel Europa! Bij alle leveranciers lopen de levertijden in rap tempo op. Vooral voor warmtepompen is de levertijd dramatisch te noemen en kan oplopen tot meer dan een half jaar. Tel daarbij het personeelstekort op in de technische branche en je begrijpt dat het aan alle kanten kraakt. Met de huidige personele bezetting is de enorme toename in de vraag nauwelijks bij te werken.
 

Hoe lang nog?

Het oplopen van prijs en levertijd heeft meerdere oorzaken. In de basis komt het neer op een tekort aan grondstoffen en dus schaarste. Maar ook de productiecapaciteit bij onze toeleveranciers is nog steeds niet op peil door het wereldwijde chiptekort en een hoger ziekteverzuim door de coronanasleep. Daarnaast kampen ook de fabrikanten met de alsmaar stijgende energielasten.

Wat de toekomst brengt weten we niet. We schatten in dat het zeker dit hele jaar nog extreem druk blijft en de levertijden lang zullen zijn. Prijzen zullen nog wel iets stijgen, is de verwachting en wanneer er weer wat rust komt is natuurlijk de grote vraag. Maar daarvoor zal er in ieder geval eerst vrede gesloten moeten worden in centraal Europa.

Het is een enerverende periode die ook kansen biedt. In onze branche is er nu zoveel werk aan de winkel dat er elke dag weer nieuwe uitdagingen zijn. Deins je daar niet voor terug en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? kijk dan eens op werkenbijnes.nl.
 

geplaatst op 29 maart 2022

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland