Een warmtepomp, daar begin ik niet aan! Toch?


Dat je met zonnepanelen snel en eenvoudig een gebouw kunt verduurzamen, is niets nieuws onder de zon. Als je alleen al in je eigen omgeving kijkt, zijn op menig dak zonnepanelen geplaatst. Hoewel over de visuele smaak in sommige gevallen nog valt te twisten, zijn ze wel bijzonder effectief voor je portemonnee en het milieu.

Na het plaatsen van zonnepanelen, daalt de rekening voor stroom – in veel gevallen naar nul euro. Wat rest is een rekening voor het gasverbruik. Kan er ook iets gedaan worden aan deze – almaar duurder wordende - gasrekening? “Jazeker wel!”, geeft Peter Debije, commercieel directeur bij New Energy Systems uit Schimmert aan. “Net als zonnepanelen winnen duurzame verwarmingssystemen aan populariteit. Een warmtepomp en een warmtepompboiler zijn op dit moment populaire oplossingen.”
 

Warmtepomp en warmtepompboiler

Er zijn diverse mogelijkheden om gedeeltelijk of volledig van het gas af te gaan. Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel die bijspringt als de warmtepomp het alleen niet redt, bijvoorbeeld zodra het buiten té koud is of de warmtevraag door de gebruiker hoog is. Een stand-alone systeem is er om volledig van het gas af te gaan en wordt vaak toegepast bij nieuwbouw, maar kan in veel gevallen ook worden toegepast in bestaande woningen. Tot slot heb je een warmtepompboiler om het tapwater te verwarmen, welke zowel bij nieuwbouw als in bestaande bouw kan worden toegepast.

Volgens Debije zijn er tal van redenen waarom je kunt kiezen voor een warmtepomp en/of een warmtepompboiler. “Het gevoel onafhankelijk te zijn van je energieleverancier en de bijbehorende prijsschommelingen voor energie, alsmede het positieve effect voor het milieu wegen zwaar in de keuze voor een warmtepomp(boiler). Een laatste duwtje in de rug is vaak de subsidie die goed is voor zo’n 20 tot 25 procent van de aanschafkosten.”

Is dat dan zo eenvoudig, een warmtepomp (boiler) plaatsen? Debije: “Ons antwoord is nee. Waar zonnepanelen in de meeste gevallen relatief eenvoudig te plaatsen zijn, zijn er wat meer haken en ogen als het op het monteren van een warmtepomp of warmtepompboiler aankomt. Een warmtepomp en warmtepompboiler zijn producten die in het bestaande centrale verwarmingssysteem en warm tapwatervoorziening van een woning worden geplaatst. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel, een stand-alone warmtepomp en een warmtepompboiler zijn apparaten die de cv-ketel vervangen. Het plaatsen van een warmtepomp en/of warmtepompboiler vergt meer werk en bovenal ook een nauwkeuriger ontwerp dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Het dient in de bestaande woning vaak ingepast te worden in de bestaande verwarmingsinstallatie. Daarom hebben wij een separate afdeling binnen ons bedrijf die zich volledig richt op het adviseren, ontwerpen en monteren van warmtepompsystemen.”

Daar zit volgens Debije ook de crux in de hele discussie om warmtepompen te plaatsen in plaats van cv-ketels. “Toen wij 12 jaar geleden begonnen, waren wij een van de eerste bedrijven in Nederland die zonnepanelen en warmtepompen installeerden. Een warmtepomp kun je echter in z’n geheel niet vergelijken met een cv-ketel. Waar een warmtepomp weliswaar de functies van de cv-ketel overneemt, is het een compleet ander apparaat op basis van een volledig andere techniek en met veel software. Om een warmtepomp goed te laten functioneren, moet er goed gekeken worden naar het gebruikersgedrag en de woning waarin deze wordt geplaatst. Waar, welke en hoeveel isolatie is in de woning aanwezig? Hoeveel ruimtes worden verwarmd? Wordt de woning verwarmd door middel van vloerverwarming, radiatoren of een combinatie ervan? Zijn de bewoners veel of weinig thuis? Allemaal factoren die bepalen welk type en vermogen warmtepomp en/of warmtepompboiler je nodig hebt.

Debije geeft toe dat er ook aan klanten ‘nee’ moet worden verkocht zodra de adviseurs een woning ongeschikt vinden voor een warmtepomp. Zo is bijvoorbeeld een oude boerderij zonder isolatie en met enkel glas niet echt geschikt voor een warmtepomp, omdat de capaciteit van een warmtepomp de warmtevraag vaak niet bij kan houden. “Bij dit soort vaak oude gebouwen verliest het pand de warmte sneller door de slecht geïsoleerde schil, dan dat een warmtepomp de warmte kan produceren. De meeste warmtepompsystemen werken met lage temperaturen tot circa 50°C en gebouwen moeten dus zo weinig mogelijk warmte verliezen. Goede isolatie blijft dus ook met een warmtepomp cruciaal, want een warmtepomp is geen toverdoos! Wij adviseren dan altijd om de schil eerst op orde te brengen. Is je woning zo goed mogelijk (na)geïsoleerd maar heb je geen (mogelijkheid tot) vloerverwarming of bezit je een (monumentaal) gebouw zonder spouwmuren? Dan kan een hogetemperatuur-warmtepomp een oplossing zijn, die kan watertemperaturen tot 70°C produceren om via traditionele radiotoren een gebouw toch efficiënt te verwarmen.”
 

‘Aan een warmtepomp beginnen’

Wie de aanschaf van een warmtepomp overweegt, doet er volgens Debije goed aan zich te verdiepen in zijn of haar woning. “Is je woning (na)geïsoleerd, heb je een hoog gasverbruik - circa 1.000 m3 per jaar of meer - waarop je kunt besparen, bij voorkeur (gedeeltelijk) vloerverwarming en heb je de (financiële) ruimte, dan is het een uitstekend idee om een adviseur van New Energy Systems voor een vrijblijvend adviesgesprek uit te nodigen. Een compleet geïnstalleerde warmtepomp is er al vanaf 2.900 euro!”


Lees hier meer over warmtepompen of een warmtepompboiler, of vraag meteen een vrijblijvende afspraak aan.


bron: 1Limburg en Dagblad de Limburger | gepubliceerd op vrijdag 25 september 2020 

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland