Zonnepanelen om zelf stroom op te wekken


 

Zonnepanelen bieden tal van voordelen: u kunt besparen op uw energiekosten, u bent niet meer afhankelijk van prijsstijgingen bij uw energieleverancier én ze zijn milieuvriendelijk.

Zonnepanelen zijn een van de populairste, snelste en minst ingrijpende manieren om duurzame energie op te wekken. Ze zijn de laatste jaren stevig in prijs gedaald en leveren daardoor een goed rendement op uw investering, die u kunt vergelijken met een spaarrente van 6 á 8 procent. Met zonnepanelen kunt u voldoende elektriciteit opwekken voor uw huishouden. U blijft echter aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor u een overschot aan opgewekte energie terug kunt leveren aan, of een tekort kunt aanvullen met elektriciteit uit het net. Dankzij de aansluiting op het elektriciteitsnet bent u altijd van elektrische energie voorzien, ook als de zon niet of onvoldoende schijnt.

Een actueel punt van discussie is dat de omvormer van je zonnestroomsysteem bij een te hoge netspanning uit veiligheidsoogpunt uitschakelt. Dit is vanuit wet- en regelgeving verplicht en alleen de netbeheerder kan dit probleem oplossen door het elektriciteitsnet (de transformator en/of de kabel bij jou in de straat) te verzwaren. Dat verzwaren van het elektriciteitsnetwerk gebeurt inmiddels ook op tal van plaatsen in Nederland, maar waar het probleem nu juist wel of niet speelt, dat is lastig vast te stellen. Die situatie verandert namelijk voortdurend door het bijplaatsen van zonnestroomsystemen en/of het verzwaren van het netwerk. Wij adviseren je voordat je tot aanschaf van een zonnestroomsysteem overgaat, te controleren of dit probleem ook bij jou in de buurt speelt. Op basis van klachten van buurtbewoners kun je dit voor jouw postcode controleren op de website van Enexis.

Salderen en terugleveren

Wekt u stroom op die u op dat moment niet gebruikt? Dan levert u dit overschot terug aan het energienet. Dit wordt vervolgens verrekend met de stroom die u afneemt (salderen). Hiervoor ontvangt u dezelfde prijs als voor uw stroom. De salderingsregeling is er nog tot 1 janauri 2027. Levert u jaarlijks meer stroom terug dan dat u afneemt? Dan ontvangt u een lagere vergoeding voor het overschot dat u produceert. Dat wordt de terugleververgoeding genoemd. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Bekijk hier wat de terugleververgoeding per leverancier is.

Per 1 januari 2027 schrapt het kabinet de salderingsregeling, de afschaffing van het salderen zal wel nog eerst door zowel de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd moeten worden.
Door het afschaffen van de regeling krijgt u een iets lagere vergoeding, maar zonnepanelen zijn nog steeds een zeer gunstige en aantrekkelijke manier om te besparen op je energierekening.

Zonnepanelen en financiering

U kunt de investering in zonnepanelen uit eigen middelen betalen, maar u kunt deze ook financieren. De besparing op energiekosten is aanzienlijk. Stroom die opgewekt wordt door eigen zonnepanelen kost circa 8 cent per kWh, terwijl energieleveranciers circa 30 cent vragen. Met een levensduur van zeker 30 tot 40 jaar, zijn zonnepanelen dus een zeer slimme investering. Bovendien hoeft u geen btw te betalen over de investering.

Lonen zonnepanelen nog?

Met zonnepanelen kun je je elektriciteitskosten verlagen, omdat u uw eigen elektriciteit opwekt. Op zonnige dagen produceert u zelfs meer stroom dan u verbruikt wat leidt tot teruglevering aan uw energieleverancier, en u gebruik maakt van de salderingsregeling. Daar is veel over te doen in de media, wat de indruk wekt dat zonnepanelen niet meer lonend zouden zijn. Dat is te kort door de bocht, zonnepanelen zijn wel degelijk lonend. 

Beter dan een spaarrekening

Het gemiddelde rendement op zonnepanelen is 8 procent. Dat is behoorlijk hoog. Ter vergelijking: de rente op je spaarrekening is nu hooguit 1,7 procent. 


Onze merken:

SunPower

JA Solar

SolarEdge

Enphase

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies over zonnepanelen? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of een offerte aanvragen. Wij stemmen uw zonnestrroom-systeem precies af op uw wensen en behoeftes.

Optimaliseer het rendement van uw zonnepanelen

Terugleverkosten en de (mogelijke) afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters zijn prikkels om uw eigen opgewekte energie zelf te gebruiken. Zonnepaneelbezitters kampen hierdoor steeds meer met vragen zoals:

- Hoe kan ik mijn kosten minimaliseren?
- Is een thuisbatterij de juiste oplossing?
- Of zijn er ook andere oplossingen?

Zijn dit vragen waar u ook mee worstelt? Bezoek dan onze informatiebijeenkomst en ervaar hoe u het rendement van uw zonnepanelen kunt maximaliseren. Kom meer te weten over thuisbatterij- en andere mogelijkheden!

Wanneer: Zaterdag 13 juli
Tijd: 10.00 uur
Locatie: De Steeg 15, 6333 AT Schimmert

Meld u nu aan en ontdek de beste manieren om uw rendement te optimaliseren! Inschrijven is mogelijk via de volgende link. Let op! Schrijf u snel in, want het aantal deelnemers is beperkt!

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland