Opslag
Optimaliseer uw energieverbruik met een thuisbatterij of thermisch opslagsysteem
Home » Particulier » Opslag
Verwarm uw woning met een efficiënte Warmtepomp
U kunt uw woning met energie uit de buitenlucht verwarmen. Dat klinkt misschien gek maar toch is dat mogelijk. Dat kan met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt laagwaardige warmte uit de buitenlucht, en ‘pompt’ deze warmte naar een hogere temperatuur. Vervolgens kan deze hoge temperatuur gebruikt worden om het cv-water te verwarmen. Een warmtepomp is zowel mogelijk in een hybrideopstelling (in combinatie met een cv-ketel) als in een full-electric opstelling. In het laatste geval heeft u geen cv-ketel meer nodig om uw woning te verwarmen, en kunt u zelfs het gas laten afsluiten.
Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en is toepasbaar in vrijwel iedere goed geïsoleerde woning, ongeacht of u vloerverwarming of radiatoren gebruikt. De hybride warmtepomp verzorgt de verwarming van uw woning, terwijl de cv-ketel instaat voor het warme tapwater en bijverwarming wanneer het buiten erg koud is.
Met een volledig elektrische warmtepomp kunt u volledig gasvrij wonen en de gratis zonne-energie van uw eigen zonnestroomsysteem volledig benutten.
Een full-electric warmtepomp verwarmt de hele woning en voorziet in warm tapwater voor de badkamer en keuken. Vooral in combinatie met vloerverwarming en een goed geïsoleerde woning biedt dit systeem veel voordelen, maar er zijn ook mogelijkheden om een warmtepomp met traditionele radiatoren te installeren.
Subsidie op warmtepomp
Voor warmtepompen is een ISDE-subsidie beschikbaar. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type systeem en vermogen, en is beschikbaar vanaf 2.400 euro. De subsidie is goed voor gemiddeld zo’n 20 tot 50 procent van de investeringskosten.
Een thuisbatterij als opslagbuffer voor uw kostbare zelf opgewekte zonne-energie
Uw zonnepanelen wekken meer stroom op dan u op dat moment nodig hebt binnen uw huishouden. Op andere momenten schijnt de zon niet voldoende om aan uw energiebehoefte te voldoen. Ook bij een dynamisch energiecontract zijn er uren met hoge en uren met lage energietarieven. Voorheen leverde u overtollige zonne-energie terug aan het net, en kon u later in de tijd 1 op 1 salderen met afgenomen energie. Die tijden zijn voorbij. Het dynamisch energiecontract is aan een opmars bezig, waardoor stroom uit het net op bepaalde momenten heel goedkoop is, omdat er een overschot aan duurzame energie beschikbaar is. Betekent dit dat zonnestroom niks meer waard is? Op bepaalde momenten is het antwoord daarop ‘ja’, maar op andere momenten is de prijs van stroom juist hoog. Met een thuisbatterij kunt u slim inspelen op de lage stroomtarieven of overtollige eigen zonnestroomproductie (batterij opladen) om bij weinig zon of dure tarieven juist (goedkope) energie uit uw thuisbatterij te gebruiken (batterij ontladen). Hierdoor bespaart u op uw energierekening.
Onze merken
- Enphase
- MyEnergi (Libby)
- Renon Power
- SolarEdge
Thermische opslag: de oplossing om zonnestroom op te slaan
De eenvoudigste en een relatief goedkope manier om (zonne-)stroom op te slaan in warmte is een boiler met (koud) water verwarmen. Dat warme water kan met gemak enkele dagen bewaard worden en gebruikt worden voor badkamer en keuken toepassing. Hiermee kan flink op gas bespaard worden met een relatief lage investering en gratis zonne-energie. Het nadeel is dat een boiler van enige grootte al flinke afmetingen heeft en bovendien een flink gewicht met zich meebrengt.
De FlexTherm Eco van Flamco maakt gebruik van thermische opslag met behulp van een Phase Change Material (PCM). Dit is een milieuvriendelijke zoutoplossing welke reageert op temperatuurveranderingen door te smelten (bij verwarmen) of te stollen (bij afkoelen), waarmee het elektrische energie opslaat en warmte afgeeft. Het voordeel is dat een dergelijke PCM een zeer hoge energiedichtheid heeft, waarmee een efficiënte opslagmogelijkheid ontstaat die relatief weinig ruimte in beslag neemt.
Innovatieve Warmtebatterij
De FlexTherm Eco bevat anorganisch zout als PCM, dat via een elektrische spiraal wordt opgewarmd tot ca. 70°C. Bij deze temperatuur is de zoutoplossing volledig vloeibaar. Wanneer er vraag is naar warm tapwater, koelt het zout af en geeft het de opgeslagen warmte af aan de met water gevulde warmtewisselaars, die vervolgens warm tapwater produceren. Koud water in, warm water uit (doorstroomprincipe). Zo levert de FlexTherm Eco 6E bijvoorbeeld 12,5 liter warm water per minuut (CW5), wat voldoende is om minimaal 185 liter warm douchewater te genereren.
Onze specialismen
Meer informatie over opslag
Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze thuisbatterijen of over thermische opslag. Vraag hier u adviesgesprek aan.