SolarEdge


Een zonnestroomsysteem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer, die de geproduceerde gelijkstroom omzet in wisselstroom en uw huis voorziet van bruikbare elektriciteit. New Energy Systems heeft al jaren goede ervaringen met de omvormertechniek van SolarEdge. SolarEdge kent namelijk bepaalde opbrengst- en veiligheidsvoordelen, die de kwaliteit van uw zonnestroomsysteem ten goede komen.

Daken kunnen last hebben van schaduw van bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen, maar ook van vervuiling zoals bladeren of vogelpoep. Schaduwval heeft een nadelig effect op de opbrengst. Door toepassing van het SolarEdge-omvormersysteem met power optimizers kan het opbrengstverlies als gevolg van schaduw tot een minimum worden beperkt. Met stringomvormers is dit niet mogelijk en zal schaduw op één of meerdere zonnepanelen de werking van de overige zonnepanelen nadelig beïnvloeden, met opbrengstverlies tot gevolg.
 

Verschil SolarEdge en stringomvormer

Bij zonnestroomsystemen met een stringomvormer werken zonnepanelen net als kerstboomverlichting: draai je één lampje uit, dan gaat de hele verlichting uit. Zo werken stringomvormers ook; als een van de zonnepanelen om wat voor reden dan ook slecht presteert (schaduw, vervuiling of een storing), presteren de andere zonnepanelen in die serie ook slecht of zelfs niet meer, waardoor de energieproductie over het hele systeem daalt.
 

De oplossing van SolarEdge

In een systeem met SolarEdge wordt ieder zonnepaneel voorzien van een power optimizer. De naam zegt het al: dit slimme apparaatje zorgt ervoor dat ieder zonnepaneel maximaal presteert. Mocht er op een deel van het zonnestroomsysteem schaduw vallen of een zonnepaneel defect zijn, dan werken alle overige zonnepanelen gewoon door om de beste prestaties te halen.

Daarnaast zorgen de power optimizers sowieso voor betere prestaties van uw zonnepanelen. Door gebruik te maken van het SolarEdge-omvormerconcept wordt (met het gehele zonnestroomsysteem) een circa 5% hogere opbrengst behaald, in verhouding tot een stringomvormer. Dat komt doordat in het concept met een stringomvormer, het slechtst presterende zonnepaneel in een ketting (string) de prestatie van de hele ketting bepaalt. De power optimizers van SolarEdge zorgen er dus voor dat een zonnepaneel dat beter kan presteren dan een ander zonnepaneel dus ook een hogere bijdrage heeft in het totaal.
 

Monitoren met SolarEdge

Elk SolarEdge-systeem biedt geavanceerde monitoring, die de opbrengst van elk individueel zonnepaneel volgt en rapporteert. In de monitoring kunt u zien wat uw zonnestroomsysteem op dag-, maand- of jaarbasis oplevert en u kunt dit vergelijken met andere periodes. Dankzij de monitoring is het tevens gemakkelijk te achterhalen bij welk zonnepaneel zich problemen voordoen.
 

Veiligheid van omvormers

Recent waren er diverse mediaberichten naar aanleiding van een nieuwsbericht van RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur).  Wij geven graag een toelichting op het onderzoek van RDI:

  1. Onze omvormers (van SolarEdge) zijn niet getest door RDI. 
  2. Hieronder vindt u 6 punten terug die in het rapport benoemd worden als kwetsbaarheden die gevonden zijn onder de geteste omvormers. In het kort geven we hier inzicht in hoe deze zaken geregeld zijn.

CE-keurmerk: 
SolarEdge-producten worden met uiterste zorg ontwikkeld en geproduceerd en voldoen aan alle geldende normen en zijn voorzien van een CE-keurmerk. 

Wachtwoorden: 
SolarEdge producten gebruiken geen standaard wachtwoorden maar kennen een uniek wifi wachtwoord welke dus voor elk exemplaar anders is. Inloggen op de omvormer is uitsluitend mogelijk wanneer u fysiek bij de omvormer staat. Overigens zenden onze omvormers AP (access point of wifi-hotspot genoemd) enkel een signaal uit wanneer de fysieke ‘P’ knop bediend wordt en ook maar voor een beperkte tijd zodat nadat eventuele wijzigingen hebben plaatsgevonden de omvormer niet meer zichtbaar is voor de buitenwereld en er dus ook geen verbinding meer is buiten uw netwerk om. 

Rapporteren van kwetsbaarheden: 
SolarEdge neemt de veiligheid van haar systemen zeer serieus en heeft daarom ook een cyber security policy waarbij kwetsbaarheden gerapporteerd kunnen worden via de website van SolarEdge. Meer informatie via: https://www.solaredge.com/cyber-security-policy

Software updates: 
Alle SolarEdge-producten worden in de fabriek voorzien van de laatste firmware updates. Deze omvatten meestal nieuwe functionaliteiten of aangepaste lokale eisen volgens de regio waar deze ingezet worden. 
Mocht er tijdens de levensduur van uw product een veiligheidsupdate noodzakelijk zijn dan zullen wij deze van afstand automatisch uitvoeren om uw productveiligheid zo hoog mogelijk te houden. Dit doen wij enkel als het een noodzakelijke of veiligheid gerelateerde update betreft.  

Veilige communicatie: 
De communicatie van SolarEdge omvormers met de SolarEdge servers vindt plaats middels ‘encryptie’ waarbij het aflezen of manipuleren van data bemoeilijkt wordt.  

Beveiligen persoonlijke data en persoonsgegevens:
SolarEdge respecteert uw recht op privacy. Uw vermogen om weloverwogen keuzes te maken over het gebruik van uw informatie is belangrijk. In deze privacyverklaring wordt het beleid van SolarEdge uitgelegd met betrekking tot het verzamelen, gebruiken, vrijgeven en beschermen van persoonlijke informatie. De voorwaarden van deze privacyverklaring zijn van toepassing op informatie die van u wordt verzameld, tenzij andere voorwaarden zijn gespecificeerd als onderdeel van een speciale aanbieding of in een ander formulier of contract dat wij u verstrekken. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van SolarEdge: https://www.solaredge.com/en/privacy-policy

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland