Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Home » Klantenservice » Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Van meldingen tot monitoring: zo beheer je je zonnepanelensysteem optimaal
Werkt uw omvormer niet zoals verwacht? Ontvangt u een melding via de app? Of ziet u afwijkingen in uw energiegegevens? In deze veelgestelde vragen vindt u heldere antwoorden op de meest voorkomende situaties na installatie van uw zonnepanelen. We leggen uit wat u kunt doen bij storingen, softwaremeldingen, verschillen in opbrengst of verbindingsproblemen met uw monitoringplatform. Zo haalt u het maximale uit uw zonnepanelensysteem—betrouwbaar én efficiënt. Heeft u een andere vraag of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.
Uw zonnestroomsysteem is voorzien van een omvormer (SolarEdge) of een gatewaymodule (Enphase) met monitoring. De monitoring geeft u een goed beeld van de werking van de zonnepanelen, wat de opbrengst is over een bepaalde tijdspanne, maar ook als er een storing is. Indien zich een storing voordoet, verstuurt de omvormer/gatewaymodule automatisch een melding naar het e-mailadres waarop de monitoring is geregistreerd. Het kan in bepaalde situaties echter voorkomen dat u de betreffende e-mail(s) niet (goed) ontvangt. Bijvoorbeeld als de betreffende e-mail in uw spamfilter terechtkomt of de stabiliteit van uw wifiverbinding/bekabelde internetverbinding een goede e-mailverwerking in de weg staat.
Wij adviseren u dan ook met klem om regelmatig zelf uw monitoring te controleren via de app of desktop, om tijdig een storing te herkennen en bij ons te melden. New Energy Systems is niet verantwoordelijk voor de juiste communicatie tussen het omvormersysteem/de gatewaymodule van de fabrikant en uw e-mail, aangezien wij geen invloed hebben op de correcte uitvoering hiervan.
Deze melding kunt u als klant van New Energy Systems BV negeren. New Energy Systems BV past de IQ7A micro-omvormer toe. Voor deze micro-omvormers is deze melding niet van toepassing.
Wanneer er asbest op uw dak ligt, kunnen wij geen zonnepanelen monteren. Bij de montage van zonnepanelen op een schuin dak worden er beugels bevestigd. Hiervoor moet er geboord worden. Dit kunnen we niet doen als er asbest in uw dak verwerkt is.
U zult eerst het asbest moeten verwijderen alvorens zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
Wanneer u zonnepanelen wil laten installeren wil de installateur graag weten hoe zwaar de huidige netaansluting is. Op basis daarvan kan beoordeel worden of er een zwaardere aansluiting nodig is. Indien u niet weet hoe zwaar uw huidige aansluiting is kun u dit gemakkelijk en snel gratis raadplegen via deze pagina van Enexis.
Vul uw postcode en huisnummer in en ga naar stap 2. Daar ziet u wat de huidige aansluiting is. De getoonde waardes kunt u doorgeven aan uw installateur of vermelden bij uw aanvraag.
Via deze pagina kunt u indien nodig ook een verzwaring aanvragen.
Heeft de omvormer de verbinding met de WiFi verloren? Lees hieronder hoe u deze weer kunt herstellen. Of bekijk de instructiefilm.
Storing – Monitoring – SolarEdge zonder display – Internetverbinding via WiFi is weggevallen
Het blauwe lampje van uw SetApp omvormer brandt niet. Dit betekent dat de omvormer niet correct is verbonden met het internet. Volg onderstaande stappen om zo de internetverbinding via WiFi te herstellen.
Stap 1 – Download de mySolarEdge app
Download de mySolarEdge app via 1 van de 2 onderstaande links, klik op de afbeelding van de Google Play Store voor de Android versie of op de afbeelding van de App Store voor de iOS versie. Dit is een andere app dan de app die u voor uw monitoring gebruikt.
Stap 2 – Login
Open de app en druk op Login. U kunt inloggen met uw standaard inloggegevens van uw SolarEdge monitoringsportaal. Dit is uw eigen mailadres als gebruikersnaam en uw eigen gekozen wachtwoord. U komt nu in uw monitoringsportaal.
Stap 3 – Menu
Druk op de drie rode strepen om het menu te openen en kies vervolgens voor de optie “Inverter Communication”.
Stap 4 – QR-code scannen
Aan de zijkant van uw omvormer zit een sticker met specificaties van uw omvormer. Op deze sticker staat ook een QR-code. Scan deze QR-code met de app. Voor deze handeling vraagt de app toegang tot de camera. Dit verzoek moet u toestaan om de QR-code te kunnen scannen.
Stap 5 – Schakelaar omvormer
Aan de onderzijde van uw omvormer vindt u een rode schakelaar. Bij een werkende omvormer staat de schakelaar op 1. Druk de schakelaar naar P en laat de schakelaar binnen 5 seconden weer los. Het WiFi-signaal van de omvormer wordt nu geactiveerd.
Stap 6 – Verbinden
In de app verschijnt een pop-up. Kies voor “Verbind”. Zorg dat u dicht in de buurt van de omvormer blijft bij het tot stand brengen van de verbinding.
Bij een succesvolle verbinding verschijnt onderstaand scherm.
Het verbinden met de omvormer heeft soms even tijd nodig. Mocht de verbinding na enkele minuten nog niet tot stand zijn gekomen, probeer de stappen dan uit te voeren op een ander apparaat, bijvoorbeeld een tablet of smartphone.
Stap 7 – Configureer
Klik onderaan het scherm op “Configureer”. De app geeft vervolgens aan: Verwerken.
Het scherm voor de WiFi-instellingen wordt geopend.
Klik onderaan het scherm op “Configureer”. De app geeft vervolgens aan: Verwerken Het scherm voor de WiFi-instellingen wordt geopend.
Kies uw eigen netwerk en vul het wachtwoord van uw netwerk in. Druk op OK bij onderstaande melding.
Na het succesvol verbinden met uw WiFi ziet u onderstaande melding. Onder uw eigen netwerknaam staat een groen vinkje met de melding Verbonden.
Sneeuw kan zonnepanelen dusdanig bedekken, dat er geen tot weinig lichtinval mogelijk is. Zonder licht starten de zonnepanelen niet op noch wordt er stroom geproduceerd. Er is geen oplossing om te voorkomen dat sneeuw op de zonnepanelen valt of dat het er sneller vanaf gaat. Zodra het voldoende dooit, smelt of glijdt de sneeuw vanzelf van de zonnepanelen af.
Voor de opbrengst heeft het waarschijnlijk nauwelijks gevolgen. In de tijd van het jaar dat er sneeuw valt (winter), is de opbrengst altijd relatief laag (vanwege het aantal zonuren en de lage stand van de zon). Neem dus absoluut geen risico’s om (aangevroren) sneeuw van de zonnepanelen (op gladde daken) te verwijderen!
Productieverschil tussen zonnepanelen kan door vele factoren veroorzaakt worden en duiden niet altijd op een defect. Goed om te weten is dat zonnepanelen opgebouwd zijn uit natuurproducten en daardoor ook een zekere afwijking kennen (ze zullen nooit allemaal hetzelfde produceren). Verder zijn zaken als schaduw, oriëntatie en hellingshoek van invloed op de productie. Kijk voor een goed beeld van de onderlinge verschillen tussen de zonnepanelen altijd naar de ‘wekelijkse’ of ‘maandelijkse’ lay-out. De dagelijkse weergave is niet geschikt om dergelijke verschillen zichtbaar te maken.
SolarEdge meldt storingen aan uw installatie door middel van een e-mail waarin aangegeven wordt welk deel van de installatie een storing gemeld heeft. In de berichten wordt ook een ernst (severity) aangegeven:
Ernst High:
Er worden geen productiegegevens ontvangen van uw omvormer. Controleer hierop of de omvormer wel energie levert. Dit is te zien aan het groene lampje rechts naast het display. Indien dit lampje niet brandt, controleert u de aardlekautomaat in de meterkast welke behoort bij de omvormer (voorzien van een sticker met het New Energy Systems-logo). Indien deze is uitgevallen, kan deze weer ingeschakeld worden door de hendel naar boven te drukken. Controleer na ongeveer 10 minuten of het groene lampje op de omvormer weer brandt. Indien het groene lampje niet brandt, neemt u contact op met onze serviceafdeling.
Ernst Low:
Eén van de power optimizers onder de zonnepanelen verstuurt geen productiegegevens meer. Deze storing kan tijdens donkere dagen optreden. Vaak herstelt deze storing zichzelf. Indien de storing na een week nog steeds aanwezig is, neemt u contact op met onze serviceafdeling.
Ernst No Data:
De omvormer beschikt niet over een voldoende stabiele internetverbinding om de productiegegevens de versturen naar SolarEdge. Controleer uw internetverbinding op de locatie van de omvormer.
Dit betekent dat de omvormer niet in staat is om de productiegegevens via uw internetverbinding door te geven aan SolarEdge. Vaak wordt dit veroorzaakt door een storing of wijziging in uw internetverbinding. Indien er wijzigingen aan uw internetverbinding hebben plaatsgevonden (u heeft bijvoorbeeld een nieuw modem, router, wifiwachtwoord, etc.), dan neemt u contact op met de leverancier van uw internetverbinding of nieuwe materialen om deze storing te verhelpen. Indien de storing spontaan is opgetreden, kunt u contact opnemen met onze serviceafdeling.
De opgewekte energie is niet gelijk aan de teruggeleverde energie. Via de app, website of display op de omvormer is de opgewekte energie zichtbaar. Deze energie wordt geleverd aan uw woning of bedrijfsgebouw. Voordat deze opgewekte energie aan het net wordt teruggeleverd, worden eerst alle verbruikers (bijv. wasmachine, vaatwasser, verlichting, etc.) in uw woning of gebouw voorzien. Alleen indien er meer productie is dan verbruik op dat moment, zal het deel van de opgewekte energie dat overblijft nadat alle verbruikers zijn voorzien, teruggeleverd worden aan het net. De teruggeleverde energie is vanaf dat moment zichtbaar op de meter van uw netbeheerder, en daarmee uiteindelijk ook op uw energierekening. De netbeheerder kan niet zien welk deel van de opgewekte stroom u reeds zelf heeft verbruikt, alvorens deze de meter heeft gepasseerd. Kortom: het verschil tussen de opbrengst in uw monitoring en op de eindafrekening van uw energieleverancier zit in het verbruik dat u tijdens de productie van de zonnepanelen meteen in huis of binnen uw bedrijf hebt verbruikt.
Het scherm van SolarEdge-omvormers is enkel verlicht wanneer de toets(en) worden bediend. Een donker scherm is dus normaal. Het scherm zal oplichten wanneer u één van de toetsen van uw omvormer indrukt.
De gebruikersnaam is gelijk aan uw e-mailadres. Het wachtwoord heeft u zelf gekozen bij oplevering van uw systeem. Wij houden geen registratie bij van aangemaakte wachtwoorden. Indien u uw wachtwoord niet meer weet, kunt u dit opnieuw instellen door in het inlogscherm op de blauwe regel ‘wachtwoord vergeten’ te klikken en vervolgens uw e-mailadres in te vullen. Dit kan zowel in de app als op de website. U ontvangt vervolgens een e-mail van SolarEdge met instructies om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.
Standaard kan dit niet. Om uw eigen verbruik zichtbaar te maken in de SolarEdge-app of -website is een extra meter noodzakelijk bij de hoofdaansluiting van uw woning of bedrijfsgebouw. Deze extra meter is niet in de standaard leveringsomvang inbegrepen.
In de meeste gevallen is er niks aan de hand. Het SolarEdge-systeem genereert een alert wanneer deze gedurende een periode 70% of minder van zijn reguliere productie behaald. Het versturen van deze alerts wordt echter geblokkeerd omdat deze alerts in het verleden te vaak de schijn hebben gewekt van een vermeend defect. Het achterblijven van de stroomproductie is doorgaans (in 95% van alle gevallen) te wijten aan zware bewolking of sneeuw op de zonnepanelen.
Wanneer de stroomproductie hervat, wordt de alert gesloten, maar hier krijgt u wél een melding van en dat wekt verwarring.
U begrijpt nu dat geen verdere actie vereist is, want in de meeste gevallen is er dus een einde gekomen aan een periode waarin opvallend weinig zonnestroomproductie heeft plaatsgevonden.
Belangrijk: U kunt uw actuele productie zelf controleren in de SolarEdge-app. Let wel op dat de zon schijnt en uw panelen sneeuw- of bladvrij zijn.
Meer weten over zonnepanelen?
Of u nu particulier bent of zakelijk investeert, wij bieden maatwerkoplossingen voor elk type dak.
Voor woningeigenaren:
Ontdek ons specialisme in opwek voor particulieren – rendement, betrouwbaarheid en vakmanschap centraal: Opwek particulier
Voor bedrijven en instellingen:
bekijk ons aanbod in opwek voor de zakelijke markt – grootschalige installaties met slimme monitoring en een positieve impact op uw energiekosten én duurzaamheid: Opwek zakelijk