Energieneutraal bouwen of verbouwen


Het is met duurzame energiesystemen heel goed mogelijk om een energieneutrale woning te realiseren, ook wel CO2-neutraal genoemd. Zowel een nieuwbouwwoning als een renovatiewoning kunnen energieneutraal worden ge- of verbouwd. Een energie-nul woning stoot geen schadelijke CO2 uit, omdat deze woning geen gebruikmaakt van fossiele brandstoffen zoals gas.

Een energie-nul woning haalt namelijk alle benodigde energie voor verwarming, koeling, warm water en elektriciteit uit energiebronnen die onbeperkt en gratis voorhanden zijn: de zon en de (buiten)lucht. Het milieu wordt daarmee maximaal gespaard. Bovendien hoeft u niets in te leveren, want het comfort, het gebruikersgemak en de behaaglijkheid in een energieneutrale woning zijn ongekend hoog.
 

Energieneutraal bouwen (nieuwbouw)

Nieuwbouw is hét moment om over een energie-nul woning na te denken. U heeft in de ontwerpfase immers alle mogelijkheden om rekening te houden met oriëntatie en opbouw van het dak, beschikbare ruimtes voor duurzame energiesystemen en bovendien de benodigde afgiftesystemen om de duurzame energie toe te passen in uw woning. Alles compleet naar uw wensen. Wij adviseren u dan ook altijd om - samen met uw architect - in de ontwerpfase contact met ons op te nemen, zodat er tijdig advies kan worden gegeven inzake de gewenste energiesystemen voor uw nieuwbouwwoning.

Tevens bestaat vaak de mogelijkheid om deze duurzame energiesystemen mee te financieren in uw hypotheek. Hoewel de investering in de benodigde energiesystemen hoger is dan bij traditionele energiesystemen voor woningen, betaalt de totale investering zich al binnen enkele jaren terug omdat de (maandelijkse) energienota nihil is. Hierdoor zijn uw (vaste) maandlasten lager. Bovendien bent u gevrijwaard van (toekomstige) prijsschommelingen op de energiemarkt. Daarnaast zijn energie-nul nieuwbouwwoningen steeds vaker de normaalste zaak van de wereld, in verband met de EPC-eisen die wettelijk worden vastgesteld.
 

Energieneutraal verbouwen (bestaande bouw)

Een bestaande woning renoveren en verbouwen tot energieneutrale woning is ook mogelijk. Bij het realiseren van een (volledig) energieneutraal pand bij renovatie komen wel wat meer praktische aspecten kijken. Zo is het belangrijk te kijken naar de bestaande of toekomstige isolatieschil van de woning, naar het afgiftesysteem dat er reeds is of dat zal worden vervangen, en naar de beschikbare ruimte om bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een warmtepomp te kunnen plaatsen. De mogelijkheden verschillen per bestaande woning en situatie, en dienen door ons nauwkeurig te worden bekeken.

Wij bespreken graag de mogelijkheden voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw met u. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland