Veelgestelde vragen over de warmtepomp
Home » Klantenservice » Veelgestelde vragen over de warmtepomp
Comfort, subsidie en onderhoud: zo haal je het maximale uit je warmtepomp
Werkt uw omvormer niet zoals verwacht? Ontvangt u een melding via de app? Of ziet u afwijkingen in uw energiegegevens? In deze veelgestelde vragen vindt u heldere antwoorden op de meest voorkomende situaties na installatie van uw zonnepanelen. We leggen uit wat u kunt doen bij storingen, softwaremeldingen, verschillen in opbrengst of verbindingsproblemen met uw monitoringplatform. Zo haalt u het maximale uit uw zonnepanelensysteem—betrouwbaar én efficiënt. Heeft u een andere vraag of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.
Tijdens een schouwgesprek komt één van onze medewerkers bij u op bezoek om de situatie in kaart te brengen. Een goed schouwgesprek zorgt ervoor dat er een goed en compleet beeld ontstaat van zowel de mogelijkheden als de onmogelijkheden voor het installeren van de gekozen systemen.
Belangrijk voor een goed advies is dat u een goed beeld krijgt van de bijkomstigheden van de aanschaf van een warmtepomp. Zo kunt u denken aan de locatie van de binnen-unit en de buiten-unit. Ook de capaciteit van de meterkast speelt een grote rol en natuurlijk de plekken waar de leidingen en kabels komen te liggen. Uw bijdrage is daarbij van groot belang. U weet immers wat wel en niet kan in uw woning.
De overheid stimuleert toepassing van duurzame, gasbesparende warmtepompen en stelt een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar.
De overheid stimuleert de duurzame verwarming van Nederlandse huizen en bedrijven om energie te besparen en CO2 uitstoot terug te dringen. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft jou, of jouw klant, hiervoor een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en hybride oplossingen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.
ISDE informatie voor zakelijke gebruikers via RVO
Op de website van RVO lees je actuele informatie over de ISDE voorwaarden, het stappenplan voor het aanvragen van de ISDE subsidie en veelgestelde vragen voor zakelijke gebruikers.
Het comfort in een geschikte woning is met een warmtepomp net zo goed als bijvoorbeeld met een cv-ketel. Het regelgedrag is wel anders. Een woning snel op temperatuur brengen, zoals met een cv-ketel mogelijk is, kan niet met een warmtepomp. De temperatuur constant houden is dus belangrijk.
Het is belangrijk te weten of de woning geschikt is voor het gewenste comfort. Een Hybride warmtepomp kan al worden geïnstalleerd in een minder geschikte woning waar bijvoorbeeld nog niet voldoende geïsoleerd is of waar nog geen vloerverwarming ligt. Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat de Cv-installatie bijspringt wanneer er een hogere warmtebehoefte nodig is. Het nadeel is dat de warmtepomp bij een minder goed geïsoleerde woning, harder moet werken en du smeer stroom verbruikt.
De mate waarin de woning geschikt is, is van invloed op het gewenste comfort en de hoeveelheid besparing op gasverbruik. Hoe meer de woning geschikt gemaakt wordt hoe beter het comfort en de besparing op gas- en elektraverbruik.
Wilt u van het gas af dan ligt de keuze voor een full-electric warmtepomp voor de hand. Kiest u voor deze oplossing dient u eerst te bepalen in welke mate u de woning nog geschikt moet maken door bijvoorbeeld:
- Vloer-, muur- en dakisolatie
- De ramen voorzien van HR++ of HR+++ glas
- Aanleggen vloerverwarming
Wilt u graag verduurzamen en denkt u aan de aanschaf van een warmtepomp dan zijn er enkele zaken waar u op moet letten.
Uw Woning
- Mate van isolatie:
Hoe beter de isolatie hoe beter de installatie werkt en des te hoger het rendement is. Voldoet uw isolatie niet aan het meest recente bouwbesluit dan kunt u toch een warmtepomp installeren maar heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het rendement, het comfort of het stroomverbruik.
- Opstellingsplaats:
Afhankelijk van de keuze voor een hybride warmtepomp, een warmtepompboiler of een full-electric warmtepomp is de gewenste locatie om het systeem te plaatsen een belangrijk aandachtspunt. De locatie waar de apparaten komen te hangen moeten geschikt zijn voor het apparaat.
- Is er voldoende plek voor het apparaat?
- Is er een stroomaansluiting? (geldt niet voor de buitenunit).
- Is de locatie toegankelijk? Denk een ruime doorgang, geen steile trappen met korte bochten of ongeschikte vlizotrappen. De toegankelijkheid van de locatie is niet alleen tijdens de installatie belangrijk maar zeker ook voor het gemakkelijk kunnen uitvoeren van onderhoud. Hang een buitenunit bijvoorbeeld niet op een locatie waarbij je met een hoogwerker of steiger moet werken om er veilig bij te kunnen. Dit verhoogt namelijk de onderhoudskosten aanzienlijk.
- Heeft de vloer of de wand voldoende draagvermogen voor het gewicht van het apparaat? Kijk in de technische specificaties voor de gewichten van de apparaten.
- Is de afstand tussen buitenunit en binnenunit niet te groot? Wij hanteren voor alle door ons geleverde systemen een maximale afstand van 15 meter tussen de binnenunit en de buitenunit. Houd dus ook rekening met situaties waar de leiding niet in een rechte lijn tussen de beide units kan lopen.
- Geluidsniveau van de buitenunit:
Vooral de buitenunit maakt geluid. Wanneer u zich dichter bij de unit bevindt kunt u meer hinder van het geluid ervaren. Houdt daarom rekening met locatie waar de unit komt te hangen. Denk daarbij ook aan uw buren.
Afgiftesysteem
Met het afgiftesysteem worden de radiatoren, convectorput en vloerverwarming bedoeld. Wanneer u voor een warmtepompinstallatie kiest, houdt u rekening met het soort afgiftesysteem dat u in uw woning heeft. Een warmtepompinstallatie heeft de meest optimale werking bij een lage temperatuur afgiftesysteem. Heeft u een hoge temperatuur afgiftesysteem zoals radiatoren en convectorput dan dient u de capaciteit van het type warmtepomp in overweging te nemen en daarmee ook het doel wat u met een warmtepomp wil behalen.
- U wil van het gas af
Indien u van het gas af wil is een full-electric warmtepomp de beste keuze. Bij een full-electric warmtepomp heeft u de keuze voor een hoge temperatuur of lage temperatuur systeem. Afhankelijk van het type full-electric warmtepomp kunt u gebruik maken van een lage of hoge temperatuur afgiftesysteem. Houd er daarbij rekening mee of u uw huidige afgiftesysteem wil vervangen of niet.
- U wil besparen op uw gasverbruik
Wanneer u niet volledig van het gas af wil maar wel duurzamer wil wonen dan kiest u voor een hybride warmtepomp. Daarbij blijft de bestaande Cv-installatie aanwezig waarmee de warmtepomp wordt ondersteund voor het verwarmen van uw woning. U hoeft dan niet perse uw afgiftesysteem te vervangen met een lage temperatuur afgiftesysteem. U kunt dan ook op een later tijdstip uw afgiftesysteem verduurzamen door vloerverwarming toe te voegen of lage temperatuur radiatoren te installeren.
- U wil zowel verwarmen als koelen
Indien u met een warmtepomp zowel wil verwarmen als koelen dient niet alleen de warmtepomp hiervoor geschikt te zijn maar ook uw afgiftesysteem. Bestaat uw afgiftesysteem uit radiatoren en convectorput dan is dit niet geschikt en zult u dit eerst moeten vervangen.
Warm tapwater behoefte
Uw warm tapwater behoefte is van belang wanneer u van het gas af wil. De temperatuur van warm tapwater loopt vaak op tot 80 graden Celsius. Een hybride warmtepomp verwarmt maar tot 55 graden Celsius en is daarmee niet geschikt om tapwater te verwarmen. De keuze valt dan op een full-electric warmtepomp. Omdat een warmtepomp meer tijd nodig heeft om water te verwarmen dan een Cv-installatie wordt er gebruik gemaakt van een warmwater boilervat waarin het verwarmde water voor een bepaalde tijd wordt opgeslagen.
De omvang van dit boilerval heeft direct invloed op de beschikbaarheid van warmtapwater en daarmee ook de duur waarover u over warmwater kunt beschikken. Daarom is het belangrijk om vooraf goed in te schatten hoeveel warm tapwater u nu en in de toekomst verbruikt.
De hoeveel warm tapwater die nodig is hangt af van:
- Het aantal personen
- Hoe vaak elk persoon warm tapwater gebruikt
- Hoe lang elk persoon warm tapwater gebruikt
TIP: Denk ook aan de toekomstige gezinssamenstelling.
Houd er rekening mee dat de omvang van het boilervat ook weer invloed heeft op de geschikte locatie. Hoe groter het boilervat, hoe hoger het gewicht en daarmee het benodigde draagvermogen van de vloer of wand waar het boilervat komt te staan of te hangen.
CV-zijdige installatie
U blijft gebruikmaken van een Cv-installatie wanneer u kies voor een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepomp komt in de meeste gevallen direct naast de Cv-installatie te hangen. Om uw installatie goed te laten werken zijn de volgende punten belangrijk:
- Op de locatie is een elektrische aansluiting met voldoende capaciteit aanwezig
- Op de locatie is voldoende ruimte vrij om de warmtepomp te installeren
- Er is een mogelijkheid of er kan een mogelijkheid gecreëerd worden om vanuit de warmtepomp, leidingen te leggen naar de buitenunit
- Afstellen van de WP-installatie wordt door ons uitgevoerd
- Afstellen van de Cv-installatie dient u zelf door een erkend installateur te laten uitvoeren
- De warmteafgifte kunt optimaliseren door het Cv- en afgiftesysteem waterzijdig te laten inregelen door een erkend installateur.
Naast de installatie is onderhoud belangrijk. Zowel de Cv-installatie als de warmtepompinstallatie hebben onderhoud nodig. Let er op dat wij enkel onderhoudsservice bieden voor de door ons geïnstalleerde installaties. Dit houdt in dat wij geen onderhoud plegen aan de aanwezige Cv-installatie.
- Noodzakelijke aansluitingen in de meterkast.
- Vrije groepen in de meterkast en faseverdeling over de groepen.
Niet elke installateur mag zomaar een warmtepomp installeren. Het installeren van een warmtepomp vereist specialistische kennis. Als een installateur een warmtepomp installeert die bestaat uit een binnen- en een buitenunit dan is het wettelijk verplicht dat de installateur beschikt over een F-gas certificering.
Eén van de voordelen van een Warmtepomp die direct merkbaar zijn is een afname van het gasverbruik en daarmee ook de kosten voor het gasverbruik. Afhankelijk van de situatie zijn andere voordelen bijvoorbeeld:
- Verbetering van het energielabel
- Toename van de woningwaarde
- Verlaging van de energierekening
De overheid stimuleert duurzame energie en minder gasverbruik voor particulieren. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp.
Hybride warmtepompen is een warmtepomp die samenwerkt met een externe energie-opwekker zoals een Cv-ketel. De Elga Ace is een voorbeeld van een hybride warmtepomp.
Pas als de Elga Ace het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan vraagt hij om hulp van de cv-ketel. De Cv-ketel maakt nog wel steeds het warm tapwater voor bijvoorbeeld de douche.
Bekijk hier alles wat je wilt weten over hybride warmtepompen.
Een warmtepomp zet energie uit zijn omgeving om in nuttige warmte. De energie uit zijn omgeving is de bron en is bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem. Een warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als een koelkast. Waar de koelvloeistof in de koelkast gebruikt wordt om te koelen, wordt in een warmtepomp de vloeistof gebruikt om te verwarmen in de zomer en te koelen in de winter. De warmtepompen van New Energy Systems zijn lucht/water warmtepompen die energie halen uit de buitenlucht.
Een hybride warmtepomp is ontworpen om samen met de cv-ketel in een hybride opstelling een woning te verwarmen. De cv-ketel zal de woning op temperatuur brengen en de hybride warmtepomp zal de woning op temperatuur houden met behulp van de buitenunit. De voorwaarden die ervoor zorgen dat de cv-ketel wordt aangestuurd zijn:
- De warmtevraag in de woning is 1°C of hoger
- De retourtemperatuur is 45°C of hoger
- De graadminutenregeling (De warmtepomp constateert dat de woning niet binnen een bepaald tijdsbestek op temperatuur komt)
- De buitentemperatuur is 4°C of lager (bij 6°C buitentemperatuur zal de warmtepomp weer vrijgesteld worden om de woning te verwarmen).
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing
- Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaar
- Verminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwater
- Deel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8
- Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.
Vuistregel vermogensberekening hybride toepassing
Volg de stappen zoals bij all-electric, maar gebruik een vermenigvuldigingsfactor tussen 0,3 en 0,5 bij een buitentemperatuur van 0°C.
De benodigde binnenruimte van een warmtepomp is afhankelijk van de keuze voor een hybride of een all-electric.
Een all-electric warmtepomp heeft meer binnenruimte nodig dan een cv-ketel. Dit komt vooral door het benodigde boilervat. Dit varieert van ca. 150 tot 500 liter.
Een hybride warmtepomp heeft minder of net zoveel binnenruimte nodig als een conventionele cv-ketel. Let er wel op dat deze warmtepomp naast de cv-ketel komt te hangen en daar dus voldoende plaats voor is.
Een lucht/water-warmtepomp heeft bovendien een buitendeel waar ook een plek voor moet komen.
Dat hangt af van de situatie.
- Een eenvoudige installatie kan in 1 dag geplaatst worden.
- Een complexe installatie, waarbij een aanpassing van de woning en/of het afgiftesysteem noodzakelijk is, kan tot ca. 5 werkdagen duren.
Wanneer er voldoende ruimte is voor zowel de warmtepomp en de buitenunit en er daarbij weinig extra werkzaamheden nodig zijn zoals bijvoorbeeld boor- en breekwerk, het aanleggen van lange leidingen en bekabeling of het aanpassen of vervangen van de meterkast, dan kan een installatie binnen 1 dag gereed zijn.
Dat hangt van de situatie af.
- Het plaatsen van een hybride toepassing met een cv-ketel geeft weinig tot geen overlast.
- Als de woning niet voldoende geïsoleerd is en het afgiftesysteem aangepast moet worden, geeft dit aanzienlijke overlast.
- Wanneer bodemwarmte gebruikt wordt. zal er in de tuin een bron aangelegd worden.
Bij bestaande bouw geeft dit overlast. Voor onze systemen maken we geen gebruik van bodemwarmte.
Warmtepompen werken ook in de winter, maar hebben dan minder capaciteit. Bij extreem lage buitentemperaturen kunnen ze zichzelf zelfs uitschakelen.
Daarom hebben warmtepompen een back-up-voorziening. Bij een all-electric uitvoering zijn dit elektrische elementen. En bij een hybride toepassing wordt de warmtepomp ondersteund door de cv-ketel.
Ja, een warmtepomp is net als elk warmwatertoestel niet onderhoudsvrij. Om het hoogst mogelijke rendement en een lange levensduur te garanderen, wordt een onderhoudsinterval van 1 keer per 24 maanden aangeraden (voor zowel mono- of bivalente warmtepompen).
Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Dit is condenswater dat in de buitenunit ontstaat door het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de buitenunit. De buitenunit is daarom voorzien van een condenswaterafvoer.
Dit is volkomen normaal. De buitenunit zuigt buitenlucht aan om hier vervolgens warmte aan te onttrekken. Daar waar de lucht weer uit de buitenunit komt is deze sterk kouder dan de aangezogen lucht. Onder bepaalde omstandigheden zal de buitenunit daardoor invriezen. Maakt u zich geen zorgen. De buitenunit detecteert dit zelf, en zal indien nodig een ontdooicyclus starten waarbij een kleine hoeveelheid warmte terug uit de woning onttrokken wordt om de unit te ontdooien.
Vrijwel elke warmtepomp kan koelen. Het koelvermogen van een warmtepomp is echter lang niet gelijk aan het verwarmingsvermogen. In de praktijk zal een warmtepomp nooit over voldoende vermogen beschikken om de woning daadwerkelijk af te koelen. Ook kan het activeren van de koelfunctie de vorming van condenswater aan uw leidingwerk en/of radiatoren tot gevolg hebben. Dit condenswater kan weer schade toebrengen aan uw vloeren. Om deze reden adviseren wij om de koelfunctie van een warmtepomp niet te gebruiken of vooraf alle leidingwerk hierop te laten aanpassen.
Het rendement van een warmtepomp is grotendeels afhankelijk van de isolatie van de woning en uw stookgedrag. Verlaag bij een goed geïsoleerde woning de temperatuur zo min mogelijk. Het beste rendement bij een goed geïsoleerde woning is te bewerkstelligen door een zo constant mogelijke temperatuur aan te houden zowel overdag als ’s nachts.
Bij een minder goed geïsoleerde woning is het raadzaam om een nachtverlaging toe te passen en de woning middels het klokprogramma op uw thermostaat stapsgewijs op te stoken richting de ochtend.
Ja, een warmtepompboiler is net als elk warmwatertoestel niet onderhoudsvrij. Om het hoogst mogelijke rendement en een lange levensduur te garanderen, wordt een onderhoudsinterval van 1 keer per 12 maanden aangeraden.
Meer weten over warmtepompen?
Of u nu uw woning wilt verduurzamen of als organisatie voldoet aan toekomstige energienormen – wij begeleiden u naar de juiste oplossing.
Voor woningeigenaren:
Verlaag uw gasverbruik en verhoog het comfort in huis met een warmtepomp. Van hybride tot volledig elektrisch – wij denken mee vanaf advies tot installatie: Warmte/Koude voor particulieren
Voor bedrijven en instellingen:
Kies voor een efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing. Onze warmtepompsystemen sluiten aan op de energieambities van uw organisatie en dragen bij aan lagere energielasten én een lager verbruik: Warmte/Koude voor de zakelijke markt