Denkt u aan een dynamisch contract? Is dat lastig en bewerkelijk?


Nee, in combinatie met een Energy Management Systeem (EMS) zeer zeker niet. U heeft al jaren een vast of dynamisch energiecontract. U betaalt een vaste prijs voor een bepaalde periode ongeacht wat de actuele stroomprijs doet. Bij een dynamisch contract betaalt u de stroomprijs tegen uurtarief. Een constant wisselende prijs dus, die 24 uur van tevoren bekend gemaakt wordt, een beetje zoals een beurs ook werkt. Een EMS-systeem haalt die data op en bepaalt wanneer het voor u het voordeligst is om bepaalde grootverbruikers in te gaan zetten of op te laden.

Stel u heeft een warmtepompboiler en wenst iedere ochtend om 6.00 uur een volle, warme boiler. Het EMS-systeem ziet dat tussen 1.00 en 4.00 uur ’s nachts de stroom het goedkoopst is om vóór 6.00 uur de boiler verwarmd te krijgen. Het EMS zal dan de boiler aansturen om pas midden in de nacht vanaf 01.00 uur te gaan laden en niet direct 's ochtends na het douchen als de stroom relatief duur is. Zo kun je meerdere momenten programmeren die voor jou als gebruiker belangrijk zijn zonder dat je een concessie aan comfort doet. Het is dus absoluut niet zo dat u de stroomprijzen continue moet blijven monitoren, dat gaat allemaal automatisch met één garantie: u betaalt op deze wijze altijd de laagste stroomprijs én u heeft altijd een warm water op momenten dat u dit nodig heeft.

In combinatie met een thuisbatterij gaat een EMS zelfs nog iets verder. Dan bepaalt de EMS ook of de stroom opgeslagen moet worden of dat de boiler of auto opgeladen moet worden. Is de terugleververgoeding op dat moment erg hoog dan kan de EMS de stroom die u zelf produceert bewust het net opduwen om zo “te handelen” met de stroomprijzen. Hij laat de accu pas weer op als de stroomprijzen dalen en het EMS systeem houdt constant uw rooster in de gaten.


Voorbeeld EPEX prijzen, EPEX spot

Wat moet ik doen voor een dynamisch contract en wat zijn mijn voordelen?
Bij uw energie leverancier kunt u kiezen voor een dynamisch of flexibel contract. In combinatie met een energie management systeem (EMS) staat u garant het minimale te betalen voor uw energierekening. Een EMS is een slim computertje dat kijkt naar de actuele prijzen en uw eigen energieoverschot, hierop gaat deze slim laden op gunstige momenten of dit nu een warmwaterbuffervat, elektrisch voertuig of thuisbatterij is. Met een app op uw telefoon stelt u één keer een schema in waar u bijvoorbeeld zegt dat u zeven dagen per week om 6:00 warm water wilt hebben voor uw douche. U hoeft daarna niet meer mee bezig te zijn met instellingen en u ontvangt altijd de goedkoopste stroom van de dag. Het comfort blijft hetzelfde, er wordt alleen anders omgegaan met het energiegebruik. Bovendien kunt u door uw energiegebruik te optimaliseren en te verschuiven naar momenten waarop er meer hernieuwbare energie beschikbaar bijdragen aan een verminderde vraag naar fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot verminderen. 


 

Een huishouden met EMS, bron Myenergi BV.

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen, een energie management systeem en/of een thuisbatterij? Vraag een adviesgesprek aan op: https://www.newenergysystems.nl/offerte-aanvragen/

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland