Snel cv-ketel vervangen niet voordeliger dan aanschaf warmtepomp


Naar aanleiding van een rondgang van RTL waaruit bleek dat steeds meer mensen ervoor kiezen hun cv-ketel te vervangen voor 2026 zodat ze de investering in een warmtepomp nog even kunnen uitstellen, deed Slimster onderzoek naar de vraag of dit wel zo’n goed idee is. Uit dit onderzoek bleek dat het uitstellen van het aanschaffen van een warmtepomp door nog op de valreep te investeren in een nieuwe cv-ketel in vrijwel alle situaties financieel minder voordelig uitpakt.

Slimster onderzocht de kosten van vier verschillende scenario’s. Het eerste scenario ging uit van de cumulatieve kosten van het verwarmen met een cv-ketel over vijftien jaar, inclusief de gemiddelde kosten van de aanschaf van een dergelijke ketel. Na vijftien jaar kwamen deze kosten uit op 27.398 euro.

In het tweede scenario werd een voorspelde stijging van de energiebelasting met 5 cent per jaar meegenomen. In dit scenario kwamen de kosten van verwarmen met een cv-ketel uit op 31.538 euro.

De cumulatieve kosten wanneer er werd gekozen voor het aanschaffen van een warmtepomp kwamen met de huidige energieprijzen uit op 23.774 euro volgens Slimster. Het omslagpunt waarbij de investering in een warmtepomp werd terugverdient lag hierbij op ongeveer acht jaar.

Het gunstigste scenario kwam uit op 21.704 euro na vijftien jaar. Hierbij werd rekening gehouden met de aanschaf van een warmtepomp en een verwachte daling in energiebelasting op stroom van 1 cent per jaar.

Natuurlijk is het niet voor iedereen even eenvoudig om de investering in een warmtepomp in één keer op te hoesten. Echter zou de drempel met de huidige ISDE en de mogelijkheid om een lening aan te vragen via het warmtefonds in ieder geval een stukje moeten worden verlaagd.

Bron: www.warmte365.nl

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland