Forfait uitgebreid voor consumenten met zonnepanelen


De Belastingdienst meldt per direct het forfait uit te breiden voor consumenten met zonnepanelen. Het forfait kon tot nu toe alleen worden toegepast voor installaties met een opwekvermogen tot en met 10.000 wattpiek

Tot 1 januari 2023 moesten zonnepaneelhouders in Nederland btw betalen, maar voor zonnepanelen die op en rondom woningen worden geïnstalleerd is de btw sinds die datum verlaagd naar 0 procent.

Maximaal 15.000 wattpiek
Als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet meer is dan 15.000 wattpiek – oftewel 15 kilowattpiek – hoeven particuliere zonnepaneelhouders zonder andere omzet géén btw te betalen én ook geen aangifte te doen.

Alle andere particuliere zonnepaneelhouders kunnen de verschuldigde btw op zonnepanelen aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het zogenaamde forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De Belastingdienst meldt dat forfait per direct uit te breiden omdat in de praktijk ook installaties met een opwekvermogen hoger dan 10 kilowattpiek worden geïnstalleerd op of bij woningen. Daarom is de toepassing van het forfait uitgebreid naar een opwekvermogen van maximaal 15 kilowattpiek, voor zowel geïntegreerde als niet-geïntegreerde zonnepanelen.

Ook voor ondernemers
Daarnaast is het forfait uitgebreid voor ondernemers met zonnepanelen op of bij hun woning. Dit betekent dat bijvoorbeeld zzp’ers met zonnepanelen op of bij hun woning het forfait nu ook kunnen toepassen. Ook deze uitbreiding is per direct van kracht.

Als een particulier zonnepanelen aanschaft met 0 procent btw en zijn jaaromzet 1.800 euro of lager is, hoeft deze zich dus ook niet aan te melden als btw-ondernemer. In dit geval geldt de zogenoemde registratiedrempel, waardoor er automatisch gebruik wordt gemaakt van de kleineondernemersregeling.


Bron: solarmagazine.nl

Een tabel met info over het forfait bij niet in het dak geïntegreerde zonnepanelen vindt u op deze pagina . 

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland