Zo goed werken warmtepompen in de vrieskou


Hoe efficiënt zijn warmtepompen als het vriest? Hoe kun je nou warmte halen uit een lucht die zó koud is? Jasper Vis, duurzaamheidsadviseur bij De Groene Grachten en installatie-expert, legt uit hoe relatief die kou eigenlijk is. "Wij vinden -10 heel erg koud, maar pas bij -273 zit je op het absolute nulpunt, dan zit er geen energie meer in de lucht. Dus als je het op die schaal bekijkt, valt er nog veel warmte uit die lucht te halen."

'Kost een vermogen'

Toch moeten pompen als het koud is wel harder werken, er zit immers minder warmte in de lucht. "Dat is een feit. Ook cv-ketels op gas hebben het dan moeilijker. Vandaar dat installateurs het deze dagen enorm druk hebben."

'Rendement wordt iets lager'

Jasper Vis legt uit dat het rendement wat lager wordt bij kou. "Maar daar merk je verder niks van."

Frank Agtenberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, noemt het ook 'logisch'. "Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, en de lucht die eruit komt is vervolgens veel kouder. Als het zoals vandaag -4 is, dan komt er dus lucht uit de pomp die -8 is."

"Dit is echt een momentopname", zegt Vis. "Dit is relatief slecht weer voor de warmtepomp. Maar zelfs nu is de pomp nog steeds twee keer zo efficiënt als een op gas gestookte cv-ketel. Je moet kijken naar het hele jaar, dan is hij nog veel efficiënter. Daarbij: we doen alsof het een heel nieuw product is, maar in Scandinavië waar het nog veel kouder kan worden, ligt het vol met luchtwarmtepompen." 

Lees het hele artikel op de website van RTL Nieuws

Bron: RTL Nieuws

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland