Zonnepanelen om zelf stroom op te wekken


 

Zonnepanelen bieden tal van voordelen: u kunt besparen op uw energiekosten, u bent niet meer afhankelijk van prijsstijgingen bij uw energieleverancier én ze zijn milieuvriendelijk.

Zonnepanelen zijn een van de populairste, snelste en minst ingrijpende manieren om duurzame energie op te wekken. Ze zijn de laatste jaren stevig in prijs gedaald en leveren daardoor een goed rendement op uw investering, die u kunt vergelijken met een spaarrente van 6 á 8 procent. Met zonnepanelen kunt u voldoende elektriciteit opwekken voor uw huishouden. U blijft echter aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor u een overschot aan opgewekte energie terug kunt leveren aan, of een tekort kunt aanvullen met elektriciteit uit het net. Dankzij de aansluiting op het elektriciteitsnet bent u altijd van elektrische energie voorzien, ook als de zon niet of onvoldoende schijnt.

Een actueel punt van discussie is dat de omvormer van je zonnestroomsysteem bij een te hoge netspanning uit veiligheidsoogpunt uitschakelt. Dit is vanuit wet- en regelgeving verplicht en alleen de netbeheerder kan dit probleem oplossen door het elektriciteitsnet (de transformator en/of de kabel bij jou in de straat) te verzwaren. Dat verzwaren van het elektriciteitsnetwerk gebeurt inmiddels ook op tal van plaatsen in Nederland, maar waar het probleem nu juist wel of niet speelt, dat is lastig vast te stellen. Die situatie verandert namelijk voortdurend door het bijplaatsen van zonnestroomsystemen en/of het verzwaren van het netwerk. Wij adviseren je voordat je tot aanschaf van een zonnestroomsysteem overgaat, te controleren of dit probleem ook bij jou in de buurt speelt. Op basis van klachten van buurtbewoners kun je dit voor jouw postcode controleren op de website van Enexis.

 

Salderen en terugleveren

Wekt u stroom op die u op dat moment niet gebruikt? Dan levert u dit overschot terug aan het energienet. Dit wordt vervolgens verrekend met de stroom die u afneemt (salderen). Hiervoor ontvangt u dezelfde prijs als voor uw stroom. De salderingsregeling is er in ieder geval nog tot 2030, maar in welke vorm is vooralsnog onduidelijk. Levert u jaarlijks meer stroom terug dan dat u afneemt? Dan ontvangt u een lagere vergoeding voor het overschot dat u produceert. Dat wordt de terugleververgoeding genoemd. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Bekijk hier wat de terugleververgoeding per leverancier is.
 

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen worden in de meeste gevallen op het dak geplaatst, omdat ze daar vergunningsvrij mogen worden geplaatst. Zowel platte daken als schuine daken zijn geschikt. Ook in de schaduw of bij bewolkt weer werken zonnepanelen. Een dak gericht op het zuiden is optimaal, maar ook een dak dat meer naar het oosten of westen is gedraaid, is geschikt voor zonnepanelen. Daarnaast zijn er voor diverse soorten dakbedekking specifieke bevestigingsmethodes beschikbaar. 
 

Zonnepanelen en financiering

U kunt de investering in zonnepanelen uit eigen middelen betalen, maar u kunt deze ook financieren. De besparing op energiekosten is aanzienlijk. Stroom die opgewekt wordt door eigen zonnepanelen kost circa 8 cent per kWh, terwijl energieleveranciers circa 30 cent vragen. Met een levensduur van zeker 30 tot 40 jaar, zijn zonnepanelen dus een zeer slimme investering. Bovendien kunt u als particulier de btw terugvragen, goed voor 21 procent van uw investering.
 


Onze merken:

SunPower

JA Solar

SolarEdge


Wilt u meer informatie of persoonlijk advies over zonnepanelen? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of een offerte aanvragen. Wij stemmen uw zonnestrroom-systeem precies af op uw wensen en behoeftes.

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland