Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)


Sinds 1 januari 2016 bestaat de subsidieregeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hiermee wordt de investering in een warmtepompboiler, warmtepomp of (voor zakelijke gebruikers) zonnepanelen extra interessant gemaakt. De subsidie is namelijk goed voor gemiddeld zo'n 20 tot 50 (!) procent van de investeringskosten.

De overheid wil met deze subsidieregeling de komende jaren huiseigenaren, bedrijven, organisaties en (sport)verenigingen stimuleren meer duurzame energie te gebruiken.
 

ISDE-subsidie 2022

De subsidiebedragen in de ISDE-subsidieregeling zijn in 2022 flink verhoogd. De ISDE geeft subsidie voor een (hybride) warmtepomp of een warmtepompboiler. Voor bedrijven en VVE's is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Voor 2022 is 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen. 
 

Voorwaarden ISDE 2022

Dit zijn de voorwaarden om als zakelijke gebruiker in aanmerking te komen voor subsidie voor de warmtepomp(boiler):

 • U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de warmtepomp(boiler).
 • De warmtepomp(boiler) is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product.
 • U laat de warmtepomp(boiler) installeren in een gebouw/woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
 • De warmtepomp(boiler) is geïnstalleerd door een installatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
 • U neemt de warmtepomp(boiler) in gebruik binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel en/of het betreffende apparaat. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
   

Dit zijn de voorwaarden om als zakelijke gebruiker in aanmerking te komen voor subsidie voor zonnepanelen:

 • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonnepanelen.
 • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook de maatschap, stichting, vof en cv.
 • De installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht door fotovoltaïsche zonnepanelen zijn aangebracht op of aan een gebouw.
 • De zonnepanelen laat u aansluiten op het elektriciteitsnet door een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
 • Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting is minimaal 50.000 kWh in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag.
 • U kunt subsidie aanvragen voor een zonnestroomsysteem met een vermogen vanaf 15 kWp.
 • De installatie laat u uitvoeren door een installatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
 • U moet de zonnepanelen in gebruik nemen binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel en/of het betreffende apparaat. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
   

Budget ISDE 2022

Het budget voor de ISDE is voor 2022 vastgesteld op 228 miljoen euro en is beschikbaar voor bestaande bouw en nieuwbouw waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018. Het subsidiebedrag voor warmtepompboilers en warmtepompen is afhankelijk van het vermogen, het soort apparaat en de energieprestatie, en ligt indicatief tussen de €720,- en €3.750,-. De subsidie voor zonnepanelen bedraagt €125,- per kW gezamenlijk piekvermogen.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies over een warmtepomp of warmtepompboiler? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.

Onze keurmerken


Techniek NederlandVCAInstallQHolland SolarSunPowerErkend Hybrid Hero-installateur van RemehaStichting Zonne-energie Recycling Nederland